PRVA SJEDNICA U NEDJELJU

NOVI ALŽIRSKI PREDSJEDNIK IMENOVAO SVOJU PRVU VLADU Predstavili je na državnoj televiziji, nema ministra gospodarstva, u vladi pet žena

 
Abdelmajid Tebboune
 Billal Bensalem / NurPhoto

Novi alžirski predsjednik Abdelmajid Tebboune imenovao je u četvrtak navečer, točno dva tjedna nakon preuzimanja dužnosti, svoju prvu vladu sa 39 članova, rekao je glasnogovornik predsjednikova ureda predstavljajući vladu na državnoj televiziji.

Ovo je prvi takav slučaj jer se sastav vlade dosad uglavnom objavljivao putem službenog priopćenja.

Tebboune je 28. prosinca imenovao premijera Abdelaziza Djerada, 65-godišnjeg sveučilišnog profesora, bivšeg glavnog tajnika predsjednika Liaminea Zerouala (1993. - 1995.) i diplomata u ministarstvu vanjskih poslova (2001. - 2003.) i povjerio mu sastavljanje vlade.

Više od trećine (11) od 28 ministara imenovanih u četvrtak bili su članovi vlade na odlasku ili u nekoj od vlada tijekom dvadesetogodišnje vladavine predsjednika Abdelaziza Bouteflike koji je 2. travnja morao podnijeti ostavku pod pritiskom prosvjednog pokreta Hiraka kakav dotad nije viđen.

No sastav vlade je daleko od onoga što je zahtijevao Hirak koji traži odlazak političkog "sustava" koji je vodio Alžir od 1962. kada je stekao neovisnost.

Sabri Boukadoum ostaje ministar vanjskih poslova.

Kamel Beldjoud je ministar unutarnjih poslova.

Belkacem Zeghmati ostaje na dužnosti ministra pravosuđa, kao i Mohamed Arkab energetike, Cherif Omari poljodjelstva i Youcef Belmehdi za vjerska pitanja.

Abderrahmane Raouya je ponovo imenovan za ministra financija, a tu je dužnost obnašao i u vladi premijera Ahmeda Ouyahija, u vrijeme predsjednika Bouteflike.

Zanimljivo je da vlada nema zamjenika ministra obrane, što je od 2013. pa do svoje smrti 23. prosinca bio moćni načelnik glavnog stožera oružanih snaga, general Ahmed Gaid Salah. Predsjednik Republike je tradicionalno ministar obrane u Alžiru.

Vlada nema ni ministra gospodarstva, premda Alžir trpi zbog svoje ovisnosti o nafti, koje niska cijena opterećuje proračun i prazni devizne pričuve.

Jedini ustupak mladima koji čine pokret Hirak - u zemlji gdje je više od polovine stanovništva mlađe od 30 godina - je "ministarstvo za mikropoduzetništvo, razvojne tvrtke i gospodarstvo znanja".

U vladi je pet žena, a prva sjednica održat će se u nedjelju, rekao je glasnogovornik predsjednikova ureda Belaid Mohand Oussaid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:59