TERORIZAM?

NOVI DETALJI O HORORU U PARIZU: Napadač koji je nožem ubio četvero ljudi u sjedištu policije nedavno je prešao na islam

 
 REUTERS

Četrdesetpetogodišnji policijski zaposlenik koji je u četvrtak ubio četvero svojih kolega u pariškom policijskom stožeru nedavno je prešao na islam, objavila je francuska televizija BFM TV.

BFM TV je rekla da je napadač prešao na islam prije 18 mjeseci.

Dužnosnici nisu ništa rekli o motivima za napad, ali su rekli da još nastoje otkriti postoji li povezanost s terorizmom.

Napadač je ubio nožem tri policajca i administrativnu službenicu u zgradi stožera prije nego ga je ustrijelio policajac, rekao je pariški tužitelj Remy Heitz.

Još jedna osoba je ranjena i na operaciji je. 

Napad se dogodio u policijskom stožeru u povijesnom središtu prijestolnice, blizu katedrale Notre Dame, gdje je sjedište nekoliko glavnih uprava pariške policije.

French police secure the area in front of the Paris Police headquarters in Paris, France, October 3, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer
REUTERS
 

Napadač je radio u Obavještajnoj upravi policijske prefekture, u informatičkoj službi i bio je invalid.

"Osumnjičenik je počeo napad u svom uredu iz kojeg je izašao i nastavio napad na drugim mjestima u zgradi prefekture", rekao je Loic Travers, čelnik sindikata Saveza nacionalne policije, za BFMTV.

"Uzoran radnik, besprijekorne prošlosti" radio je u policiji "više od 20 godina", dodao je.

Ministar unutarnjih poslova Christopher Castaner koji je trebao otputovati u Tursku, odgodio je put i obišao mjesto događaja. Pridružili su mu se predsjednik Emmanuel Macron, koji je došao "pružiti potporu i solidarnost svim zaposlenicima", premijer Edouard Philippe i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

"Policija ne pamti da bi netko napao svoje kolege", komentirao je za BFMTV Denis Jacob, čelnik sindikata Policijska alternativa CFDT koji je spomenuo ozračje "prekida kontakata među nama" i "dehumanizaciju institucije".

People hug as they leave Paris Police headquarters in Paris, France, October 3, 2019. REUTERS/Christian Hartmann
REUTERS
 

Ubojstvo se događa dan nakon prosvjeda tisuća policajaca u Parizu u takozvanom Hodu gnjeva, što nije viđeno u zadnjih gotovo 20 godina.

Po podacima sindikalnih organizacija u tom je prosvjedu sudjelovalo 26.000 ljudi. Francuska ima gotovo 150.000 policajaca.

Premda motivi ovog napada još nisu poznati, redarstvene snage su često na meti džihadističkih napada, pa tako i skupine Islamske države (IS).

Francuska koju je 2015. zahvatio dotad neviđen val islamističkih napada u kojima je poginula 251 osoba, i dalje živi pod stalnom terorističkom prijetnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 14:35