EKSPLOZIJE U BOSTONU

NOVI DETALJI O LOVU NA BOMBAŠA Zašto FBI ni danas ne želi otkriti ime čovjeka koji je vodio elitnu grupu agenata?

Visokostresnu situaciju vodio je čovjek kojem FBI ne želi otkriti ime, otkriva nova knjiga o lovu na Džohara Carnaeva

Elitnu skupinu agenata FBI-a i antiterorističke policijske jedinice u potrazi za zločincima koji su aktivirali eksploziv na cilju bostonskog maratona vodio je jedan čovjek čiji identitet ostaje prikriven.

Kako se doznaje u novoj knjizi Scotta Helmana i Jenne Russell o potrazi za bostonskim bombašem, tu visokostresnu situaciju vođa operacije izveo je s "čvrstoćom i neočekivanom poniznošću", te je na koncu Džohar Carnaev živ priveden pravdi 19. travnja 2013. godine. Tsarnaev se u trenutku uhićenja skrivao u brodici parkiranoj u dvorištu jedne kuće u gradu Watertownu u američkoj državi Massachusetts.

Skupina tajanstvenog voditelja operacije sastojala se od 14 operativaca, među kojima su bila tri stručnjaka za krizne pregovore. Skupina je uključivala dvojicu odgovornih za pripremu terena za provođenje operacije, stručnjaka za koordinaciju timova s policijskih psima, dva stručnjaka za komunikaciju i dva snajperista.

FBI ispred zgrade u Floridi, gdje je 22. svibnja 2013. ubijen prijatelj bostonskog bombaša. Ibragima Todaševa su ispitivali o vezi s bombašem kad je ubijen nakon napada na agenta

Kad je helikopter termalnom kamerom snimio dvorište Davida Henneberryja, koji je primjetio sumnjivca kako se skriva u njegovom čamcu, prvo se činilo da osumnjičeni pokušava zapaliti vatru u plovilu koje je bilo puno goriva i moglo je lako eksplodirati.

Voditelj operacije mirno je rekao svima da se povuku. Nakon toga agenti su ispalili pet diverzijskih projektila u brodicu kako bi ostatak tima dobio na vremenu da se približi dezorjentiranom sumnjivcu. Policija je također pokušala prevrnuti brod pomoću oklopnog vozila 'BearCat' , ali su uspjeli samo probušiti ceradu.

Na koncu je preostalo samo jedno: zapovjednik je okupio antiterorističku jedinicu i poveo ih do ulaza u dvorište. Plan im je bio doći do Džohar Carnaeva i natjerati ga da se preda. No, ako vide nešto što im se ne sviđa, rekao im je zapovjednik operacije, moraju se povući.

Kad su se približili, vidjeli su jasno osumnjičenog, čije je lice bilo na televizijskim vijestima cijelog dana. Carnaev se nalazio na boku brodice, u teškom stanju, dok mu je krv kapala s glave.

Zapovjednik antiterorističke jedinice Rich Correale povikao mu je da pokaže ruke. Napetost je konačno popustila kad su vidjeli da osumnjičeni nema oružje, te su ga zgrabili i bacili na zemlju. Zatim su ga pretražili i stavili mu lisice na ruke prije nego što ga je preuzela hitna pomoć.

Kako otkriva knjiga, svi policajci koji su sudjelovali u operaciji željeli su da Carnaev preživi, kako bi mogao odgovarati za svoje nedjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:28