IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

NOVI DETALJI SPEKTAKULARNE PLJAČKE: NESTALI U TRI MINUTE Ušli kroz ogradu i oteli dijamante vrijedne 50 milijuna dolara!

Pljačka je trajala manje od tri minute, objavila je belgijska policija koja istražuje zločin
 AFP

BRUXELLES - Maskirani i naoružani pljačkaši, kojih je prema procjeni belgijske policije bilo osam, u spektakularnoj su pljački na aerodromu u Bruxellesu ukrali dijamante vrijedne 50 milijuna dolara dok su se kutije s dijamantima utovarivale u avion koji je trebao poletjeti za Zürich.

Samo nekoliko minuta bilo je potrebno pljačkašima da probiju ogradu, dovezu se do piste i ukradu dijamante. Policija traga za lopovima za koje se pretpostavlja da su ogradu probili s dva vozila. To je potvrdio i glasnogovornik zračne luke u Bruxellesu, Jan Van der Crujsse.

Belgija je tzv. europski centar dijamanata, a lučki grad Antwerpen poznat je kao glavni centar u svijetu za trgovinu dijamanata. Svaki dan u Antwerpen dolaze ili iz njega odlaze pošiljke dijamanata vrijedne oko 150 milijuna dolara.

Caroline de Wolf, stručnjakinja iz Svjetskog dijamantnog centra u Antwerpenu, za belgijske je medije izjavila da je to najveća pljačka dijamanata dosad zabilježena u Belgiji. Riječ je o izuzetno vrijednim dijamantima , čak oko 50 milijuna dolara.

Ova spektakularna pljačka prouzročila je mnogo problema belgijskoj policiji, i to ne samo zbog vrijednosti plijena. Aerodrom u Bruxellesu, koji se nalazi u blizini NATO-a, jedna je od najbolje čuvanih zračnih luka na svijetu.

Zbog toga se postavlja pitanje kako je moguće da tako lako čak osam pljačkaša uspije u kratkom roku doći do same piste za polijetanje. Ovaj će slučaj dovesti i do porasta straha od terorizma.

Nakon ovog događaja sigurnost aerodroma u Bruxellesu je postala upitna, a to bi moglo utjecati na cijene osiguravanja koje će se prevoziti zračnim putem. Stručnjaci objašnjavaju da su osiguravajuća društva znatno jeftinije osiguravala vrijednosti koje se prevoze avionom, nego cestom upravo zato što se procjenjuje da su zračne luke najbolje čuvane.

U napadu nije bilo ljudskih žrtava. Anja Bijnens, glasnogovornica tužiteljstva u Bruxellesu, rekla je da su pljačkaši bili odjeveni u policijske uniforme i imali su automatske puške.

Ukrali su najmanje 120 paketa od znatno veće količine koja se prevozila tim avionom. Sve se dogodilo iznimno brzo, a putnici nisu ništa vidjeli. Zbog pljačke je avion zadržan u Bruxellesu.

Osam pljačkaša se dovezlo u dva vozila, pronađen spaljeni kombi

1. Zaštitari tvrtke Brink’s dovoze dijamante na pistu zračne luke Zaventem u Bruxellesu. Čeka ih putnički avion švicarske tvrtke Helvetic Airways, spreman za polijetanje. Pošiljka dijamanata je poslana iz Antwerpena, svjetskog središta trgovine dijamantima, u švicarski Zürich.

2. Osam pljačkaša s dva vozila, automobilom i kombijem, prolaze kroz pripremljenu rupu u ogradi aerodroma, zaštitare drže na nišanu i otimaju pošiljku.

3. Vozilima bježe kroz istu rupu u ogradi. Prema prvim informacijama je vrijednost ukradenih dijamanata iznosila oko pola milijarde dolara, ali poslije je ta procjena snižena na oko 50 milijuna dolara.

4. Policija je u blizini aerodroma pronašla zapaljeni kombi koji su vozili pljačkaši. Cehovska udruga Svjetski dijamantni centar u Antwerpenu objavila je da su u pošiljci bili neobrađeni dijamanti i da je riječ o jednoj od najvećih krađa dijamanata u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:43