UBOJICA KOJI JE ZGROZIO SVIJET

NOVI DOKUMENTARAC OTKRIVA KAKO JE LIKVIDIRAN KRVOLOČNI ISIS-ovac DŽIHADI JOHN '15 sekundi nakon što je izdana naredba, projektil ga je raznio'

 
 Profimedia, Newscom

Krvoločni džihadist poznat pod nadimkom 'Džihadi John' zgrozio je svijet kad se pojavio na propagandnim videosnimkama ISIS-a, koje su prikazivale kako nožem svirepo pogubljuje taoce, a prvi takav video pojavio se u kolovozu 2014. sa snimkom ubojstva američkog novinara Jamesa Foleyja.

Džihadist je pritom bio maskiran, ali britanska tajna služba GCHQ za samo nekoliko sati od pojave videa detektirala je da se radi o Mohammedu Emwaziju. Utvrdili su njegov identitet pomoću tehnologije za prepoznavanje glasa, te uspoređujući žile na njegovoj lijevoj ruci, kojom je držao nož ispred kamere, sa fotografijama koje su imali u arhivi.

AFP

GCHQ identificirao je sa snimke Džihadi Johna po žilama na ruci

Snimku njegovog (izobličenog) glasa uspoređivali su pak sa snimkama koje su imali jer ga je tajna služba MI5 nadzirala sve dok nije pobjegao 2012. godine. Dapače, MI5 ga je čak pokušao vrbovati kao doušnika, očito neuspješno, prije nego što je pobjegao u Siriju. Emwazijev identitet otkriven je javnosti tek u veljači 2015. godine.

"Džihadi John" odrubio je glavu i britanskom humanitarcu Davidu Hainesu koji je u Siriji radio za jednu francusku humanitarnu organizaciju. U domaćim medijima Haines je bio poznat kao "sisački zet" jer se vjenčao sa Siščankom Draganom, koju je upoznao dok se bavio humanitarnim radom na području Hrvatske.

Emwazi je došao u Veliku Britaniju kao 6-godišnjak iz Kuvajta i školovao se u londonskoj Quintin Kynaston Community Academy, gdje su ga zlostavljali zbog zadaha iz usta, što se vidi na snimkama iz tog doba na kojima je uvijek držao ruku na ustima. Tada je zacijelo i proklijalo sjeme zla koje se razvilo u osvetnički poriv budućeg krvoloka, sudeći po detaljima koje donosi novi dokumentarac koji se prikazuje na britanskom Channel 4 u ponedjeljak 20. svibnja.

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 26: The home where Islamic State militant Mohammed Emwazi, who has come to be known as Jihadi John, is believed to have once lived is pictured on February 26, 2015 in London, England. Emwazi, a Kuwaiti-born British man in his 20s, has been pictured in the videos of the beheadings of a number of Western hostages. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Getty Images
Londonski dom Džihadi Johna

Kako se doznaje, Emwazi je također dvaput bio zaručen, ali u oba navrata zaruke su raskinute kad su sigurnosne službe obavijestile nesuđene supruge o njegovim terorističkim aktivnostima.

Screenshot

Fotografija iz mladih dana

U bijegu se obilato koristio znanjima koje je stekao kao bivši student informatike na Sveučilištu Westminster, pa je koristio programe za enkripciju i privatne mreže, te je temeljito počistio svako računalo s kojih bi slao poruke. Na koncu je otkriven kad je kontaktirao svoju suprugu i dijete, koji su živjeli u Iraku. To je pokrenuo lov koji je potrajao cijelu godinu.

Na koncu ga je otkrio dron koji je letio noću iznad ISIS-ove utvrde u sirijskom gradu Raka. Dron je snimio infracrvene fotografije i poslao ih vojnom zapovjedništvu u SAD. U roku od 15 sekundi ispaljen je projektil koji je raznio Emwazija u komadiće dok je telefonirao.

Pukovnik Steve Warren, koji je u to vrijeme bio glasnogovornik Pentagona, prisjetio se tog trenutka u razgovoru za dokumentarac: "Nismo mogli vidjeti njegovo lice, ali mogli smo raspoznati način na koji je hodao, kut njegove brade i takve stvari. Na koncu smo bili uvjereni da je to Džihadi John. Tada je tadašnji zapovjednik operacije izdao naredbu. U 15 sekundi projektil je raznio Emwazija".

Zvijezdu džihadističke propagande saveznički dronovi tražili su godinu dana, ali bilo ga je teško likvidirati jer se uvijek kretao u gomili, okružen ženama i djecom. General Richard Barrons, bivši zapovjednik savezničkih snaga koji je sudjelovao u operaciji, kazao je za MailOnline da su znali na kojem se području nalazi Emwazi, ali bilo ga je teško pronaći jer saveznici nisu imali u Raki ljude na terenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:59