JOŠ JEDAN NAPAD

Novi incident u Francuskoj: Dječak (12) pretučen ispred židovske škole u Parizu!

Tenzije u Francuskoj veoma su visoke nakon ubojstva židovske djece i rabina ispred škole u Toulouseu
 AFP PHOTO / ERIC CABANIS

Dječak (12) je pretučen ispred židovske škole koju pohađa u jugoistočnom dijelu Pariza od skupine mladića koji su navodno izricali antisemitske slogane, izjavili su zaposlenici u školi, a prenosi AP.

Napad dolazi u trenutku kada su tenzije u Francuskoj veoma visoke uslijed prošlotjednog ubojstva židovske djece i rabina ispred škole u Toulouseu . Dječak navodno nije pretrpio teže tjelesne ozljede. I prošlotjedna ubojstva i današnji napad dogodili su su se ispred Ozar Hatorah mreže židovskih škola u Francuskoj.

Napad se dogodio u ponedjeljak popodne u trenutku kada je dječak odlazio iz škole. Direktorica škole Katia Normal izjavila je da su napadači također maloljetnici, možda koju godinu stariji nego žrtva. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naredio je da se pojačaju policijske patrole ispred muslimanskih i židovskih škola i vjerskih objekata nakon prošlotjednih napada.

Jean-Pauil Amoyelle, predsjednik mreže Ozar Hatorah škola u Francuskoj izjavio je da je u školi vladala atmosfera velike solidarnosti nakon dramatičnih događaja u Toulouseu. "Bojim se da je ovo izazvalo neprijateljsku reakciju sudeći prema ponašanju ovih mladića koji su dječaka nazvali prljavim Židovom i pretukli ga.“

Francuska je trenutno duboko u izbornoj kampanji u kojoj se sve više spominje pitanje francuskog identiteta. Židovi su potreseni prošlotjednim događanjima, a velika islamska zajednica u Francuskoj, koja broji oko 5 milijuna stanovnika, boji se mogućih odmazdi jer je ubojica Mohamed Merah bio musliman. Predsjednik Sarkozy pozvao je francuske građane na toleranciju i zajedništvo, prenosi AP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:32