ČEKA SE ODLUKA

NOVI IZBORI ILI POLITIČKO PRESLAGIVANJE Borut Pahor okončao konzultacije, velika dilema u Sloveniji još uvijek otvorena

 
Borut Pahor
 NurPhoto / AFP

Slovenski predsjednik Borut Pahor u četvrtak je završio trodnevne konzultacije s parlamentarnim strankama o mogućnostima prevladavanja političke krize, no dilema oko toga treba li država ići na prijevremene izbore ili bez izbora pokušati formirati neku novu vladu i dalje ostaje otvorena.

Iz Pahorova ureda priopćeno je da će Pahor idući tjedan vjerojatno sazvati i drugi krug razgovora s predsjednicima svih zastupničkih klubova kako bi na osnovi njihovih "konačnih stajališta" zaključio hoće li predložiti mandatara za sastav nove vlade ili ne.

Nakon iznenađujuće prošlotjedne ostavke premijera Marjana Šareca i njegove vlade, koja sada obavlja tekuće poslove, Pahor po ustavu ima 30-odnevni rok da tu dilemu riješi.

Rok istječe 28. veljače, a do tada temeljem konzultacija sa strankama može predložiti kandidata za premijera nove vlade, ukoliko ocijeni da taj kandidat prilikom glasovanja u parlamentu može dobiti natpolovičnu većinu.

Kako navode mediji, stvari će biti jasnije nakon što u petak potencijalni takav kandidat, predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, održi razgovore sa strankama koje bi bile voljne ući u novu koaliciju desnice i centra.

Kandidatkinje za takvu koaliciju su, uz Janašinu stranku, još i kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), te Stranka modernog centra (SMC), ali su one pred pregovore navele da su otvorene i spremne za obje opcije izlaska iz političkog vakuuma, odnosno za novu prijelaznu vladu, ali i za prijevremene izbore, najvjerojatnije u drugoj polovici travnja.

Prema ocjenama analitičara, za Janšu kao mogućeg sastavljača nove vlade najbitnije je da u tu koaliciju privuče Stranku modernog centra (SMC), koja u 90-članskom parlamentu ima 10 mandata,ali bi na prijevremenim izborima riskirala znatno lošiji rezultat.

Prema nekim informacijama, stranka SMC koju je osnovao bivši premijer Miro Cerar, a sada je vodi ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, nije jedinstvena u ocjeni kako bi se na birače odrazilo njeno povezivanje s desnicom, a koaliciji s Janšom skloniji je Počivalšek nego zastupnici bliži Ceraru.

Prema novoj anketi koju je u četvrtak objavilo ljubljansko "Delo", na mogućim prijevremenim izborima Janšina stranka mogla bi osvojiti 18,2 posto glasova, a stranka aktualnog premijera u ostavci Šareca 16,3 posto, dok bi Socijalni demokrati (SD) i Ljevica osvojili znatno manje, svaki po približno 7,9 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52