MILIJUNI ZA 'CANNABUSINESS'

NOVI LEGALNI BIZNIS SAD trese ‘zelena groznica’: Svi žele uložiti u marihuanu!

Ohrabreni legalizacijom u Coloradu i Washingtonu, ulagači s Wall Streeta upumpavaju milijune u ‘cannabusiness’

Amerika je na pragu “zelene groznice”, spekulativnog balona u sektoru biznisa s marihuanom, nakon što su birači u Coloradu i državi Washington prije dva tjedna na referendumu izglasali da svatko u svakom trenutku smije posjedovati 28,5 grama kanabisa, upozoravaju analitičari.

Dionice tvrtki povezanih s proizvodnjom i prodajom marihuane otada divljaju na burzama. Mala hollywoodska kompanija Medbox, koja proizvodi automate na kojima se marihuana kupuje kao što se kupuju sokovi i grickalice, nedavno je bila čak prisiljena upozoriti investitore da su njezine dionice - precijenjene jer su u tjedan dana skočile čak 3500 posto.

Riskantan posao

Još pretprošli tjedan prodavale su se po šest dolara, a onda ih je Wall Street Journal preporučio kao dobar “ulaz” u posao s legalnom marihuanom, podsjećajući investitore da su i tijekom “zlatne groznice” više od samih kopača zlata zaradili oni koji su prodavali lopate. Medbox, pak, proizvodi automate koji prodaju “travu” nakon što na temelju otiska prsta identificiraju kupca koji mora biti registriran kao pacijent kojemu su liječnici propisali medicinsku marihuanu. Dionica je u četvrtak dosegla 215 dolara, pa je tvrtka upozorila investitore da je - iako joj posao raste, a prihodi se popravljaju - cijena dionice pretjerana i “ne temelji se na aktualnoj poslovnoj ekonomiji”. U petak je dionica vrijedila 20 dolara - sedam puta više nego prije referenduma.

Dosad su 18 saveznih država i grad Washington legalizirali upotrebu medicinske marihuane, a na referendumu je prije dva tjedna to učinio i Massachusetts. Otad rastu i dionice drugih tvrtki koje su povezane s tim biznisom, ali ne podrazumijevaju izravnu prodaju marihuane. Dionice WeedMapsa, preko kojega korisnici mogu pronaći liječnike, dostavljače i trgovine marihuane te njihove recenzije, sa 30 centi su porasle na 88. Dionice tvrtke GreenGro Technologies, koja prodaje opremu za hidroponski uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru, od referenduma se utrostručila.

No, analitičari upozoravaju da je u stvarnosti posao s marihuanom i dalje riskantan jer iako je savezne države dopuštaju, “trava” ostaje zabranjena federalnim zakonima. U Kaliforniji, odakle je “zelena groznica” i krenula prije 13 godina kad su birači na referendumu prvi u SAD-u dopustili upotrebu marihuane u medicinske svrhe, federalni tužitelji masovno zatvaraju trgovine i farme.

Mjesec i pol prije nego što su birači na referendumu u Coloradu izglasali da marihuanu rekreativno može konzumirati svatko, u toj su saveznoj državi federalni tužitelji zatvorili deset tvrtki koje su distribuirale medicinsku marihuanu. Od siječnja je zatvoreno gotovo 60 trgovina, no pitanje je kako će se situacija razvijati nakon referenduma.

Bez poreznih olakšica

Oni koji su i dosad uzgajali marihuanu u medicinske svrhe, tvrde da je riječ o poslu u kojem je, i bez prijetnje zatvaranjem, zapravo teško vratiti investiciju. Banke takvim biznisima ne daju kredite, a federalna vlada ne odobrava im porezne olakšice i odbitke.

No, prostora za zaradu ima: industrija medicinske marihuane u SAD-u lani je vrijedila 1,7 milijardi dolara, a u idućih pet godina ta bi brojka mogla dosegnuti devet milijardi, tvrdi tvrtka See Change Strategy, specijalizirana za analizu novih tržišta. Dio kolača mogao bi ići i državnim proračunima. Colorado je samo od medicinske marihuane 2011. prikupio deset milijuna dolara poreza, a očekuje se da će ta brojka drastično porasti - i sve će se potrošiti na javno školstvo.

Industrija marihuane u toj državi izravno zapošljava, prema procjenama, 10.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 00:40