ODGODA FINANACIRANJA

NOVI PORAZ DONALDA TRUMPA? Nakon propasti zakona koji je trebao zamijeniti Obamacare, u opasnosti je i njegovo najveće obećanje!

 Lucy Nicholson / Jonathan Ernst / REUTERS

Otkad je stigao u Bijelu kuću, Donald Trump nije se pokazao velikim liderom i čovjekom koji može "sklopiti dogovor" kakvim se reklamirao u kampanji, zapravo u cijelom svojem životu.

Laži, bijesni postovi na Twitteru, konstantne optužbe na račun medija, kontroverzne uredbe o zabrani ulaska u SAD-a za državljane nekih muslimanskim zemalja, sumnjivi odnosi s Rusijom, neutemeljene optužbe na račun bivšeg predsjednika Obame kojih se srami i njegova vlastita stranka (i koje je pokopao direktor FBI-a), propast "najboljeg zakona" o zdravstvenoj zaštiti prije nego je stigao na glasanje i provođenje većine vremena na golf terenima dok mu je administracija u kaosu, samo su neke stvari koje su obilježile nešto više od dva mjeseca njegovog mandata.

U nizu osobnih i političkih poraza novog predsjednika SAD-a, sljedeći bi mogao biti i najbolniji, barem na simboličkoj razini. Naime, ako je jedna od rečenica obilježila njegovu kampanju to je bila "napravite taj zid", referirajući se na zid prema granici s Meksikom koji bi u Trumpovom tumačenju trebao zaustaviti ilegalne imigrante, što je potpuno iluzorno s obzirom na inventivne načine prelaženja granice.

Trump je prvih milijardu i pol dolara za izgradnju zida želio uklopiti u zakon koji se mora donijeti do 28. travnja kako bi se spriječila blokada rada državnih agencija čije financiranje ističe s tim datumom. No, čini se da "njegovi" republikanci nisu oduševljeni tim zahtjevom i žele ga odgoditi.

Tako je senator Roy Blunt, dio užeg vodstva stranke, u utorak rekao novinarima da novca predviđen za izgradnju zida vjerojatno neće biti uključen u prijedlog zakona - prema njemu, financiranje državnih agencija ne treba miješati s Trumpovim zahtjevom za izgradnjom zida i povećanjem vojnog budžeta o kojima će "razmisliti neki drugi put", piše Reuters

Dodatni problem Trumpu predstavlja činjenica da su demokrati u Senatu obećali blokiranje donošenja zakona svim silama ako u njega bude uključen prijedlog za financiranje izgradnje zida prema Meksiku, a s obzirom na to da se veliki i važan zakon poput ovog mora izglasati većinom od 60 naprema 40 zastupnika, svoju prijetnju mogu ostvariti. Oni tvrde da je zid nepotreban, pogotovo u kontekstu drugih zapreka poput već postavljene ograde i mnogih patrola na granici, a podsjećaju i da je Trump obećao da će Meksiko platiti zid. Što Meksiko, naravno, neće.

Osim toga, trošak nedovoljno isplaniranog predizbornog obećanja mogao bi biti znatno veći od 12 milijardi dolara koje je Trump spomenuo - prema Reutersu, radi se o minimalno 21,6 milijardi dolara.

Istovremeno, republikanci nastoje popeglati zakon o financiranju državnih agencija kako ne bi bilo rizika da ne padne i osramoti administraciju pa je tako Paul Ryan kazao da će i najavljivano ukidanje financiranja pružatelju zdravstvene zaštite za žene, Planned Parenthood, ipak biti ostvareno nekim drugim legislativnim aktom.

Sve u svemu, budućnost za Trumpov zid je vrlo nejasna, a kako sada stvari stoje čini se da ove godine na granici prema Meksiku radova neće biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:05