UDVARAO JOJ I SARKOZY

Novi skandal prve dame Francuske: Uz muža je imala dva ljubavnika. Jedan je postao predsjednik

Valerie Trierweiler ponovno je na naslovnicama, i to zbog knjige o tajnama iz njezina ljubavnog života

PARIZ - Nakon što je prije nepunih mjesec dana dobila naknadu štete i sudsku zadovoljštinu u sporu protiv poznatog francuskog tjednika VSD zbog objavljivanja fotografija u kupaćem kostimu tijekom odmora u kolovozu s francuskim predsjednikom, prva dama Francuske ponovno je u središtu medijske pozornosti.

Naime, ovih dana iz tiska izlazi još jedna biografija Valerie Trierweiler, nevjenčane supruge francuskoga socijalističkog predsjednika Françoisa Hollandea, koja je i nakon toga što je postala prva dama nastavila graditi karijeru novinarke na jednoj TV postaji i u tiražnom francuskom tjedniku Paris Match. Biografija “La Frondeuse” (Buntovnica) otkriva nepoznate detalje o njezinu privatnom životu.

Biografiju, u izdanju izdavačke kuće Ed. du Moment, napisala su dvojica istaknutih francuskih političkih novinara: Christophe Jakubyszyn, odnedavno urednik politike na nacionalnoj TV postaji TF1, i Alix Bouilhaguet, poznati politički izvjestitelj na France 2. Poznata po čestim verbalnim obračunima s kolegama novinarima, Valerie je i ovaj put odlučila uzvratiti tužbom.

Odvjetnica francuske prve dame, Frédérique Giffard, potvrdila je kako je u tijeku podnošenje sudske tužbe zbog klevete te narušavanja i povrede privatnog života. No, ono što je u javnosti odjeknulo kao bomba, a što je i vjerojatni motiv tužbe protiv autora, jesu objavljeni detalji o njezinim bivšim intimnim vezama, prije svega o navodnoj višegodišnjoj vezi s bivšim ministrom i zastupnikom UMP-a Patrickom Devedjianom dok su navodno oboje bili u braku - ona s direktorom Paris Matcha Denisom Trierweilerom.

Zasad nitko od njih dvoje nije potvrdio da su bili u vezi, a tužbu je, kako prenose francuski mediji, najavio i sam Devedjian. U knjizi se također navodi kako se bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, dok je bio ministar unutarnjih poslova, udvarao sadašnjoj prvoj dami, ali ona nije pala na njegov šarm, što mu je, kako navode autori knjige u intervjuima, otvoreno davala do znanja.

- Zbog njezina uporna odbijanja Sarkozy se navodno među svojim suradnicima pitao: ‘Pa što si ona umišlja, zar ja nisam dovoljno dobar za nju?’ - rekao je u jednom intervjuu autor Christophe Jakubyszyn.

U knjizi se otkrivaju i detalji odnosa između Sarkozyja i Valerie Trierweiler te njihova susreta u Elizejskoj palači 2000. godine kad je Sarkozy sadašnjoj prvoj dami, a tada političkoj novinarki, dao brojne komplimente zbog njezina atraktivna izgleda. U priopćenju koje potpisuje odvjetnica francuske prve dame navodi se da se objavljeni detalji u knjizi temelje samo na novinarskim navodima koji se oslanjaju na neprovjerene i zlonamjerne insinuacije s jedinim ciljem da se diskreditira ugled prve dame i nekih ljudi koji su joj bliski.

Navodno su protupravno objavljeni i pojedini dijelovi nekih njezinih izjava koji se u knjizi navode kao ekskluzivni razgovori s partnericom francuskog predsjednika. Autor Christophe Jakubyszyn uvjerava kako se više puta susreo s Valerie Trierweiler te priznaje kako je danas vrlo teško odrediti što doista spada u nečiji privatni, a što u javni život.

- Imati intimni odnos s visokim ljevičarskim ili desničarskim dužnosnikom, to svakako spada u sferu političkog života - uvjeravaju autori najnovije biografije. U knjizi se evociraju i prvi pomalo nespretni potezi aktualne prve dame, kao i njezino sučeljavanje putem poruke na Twitteru u lipnju ove godine, na prošlim parlamentarnim izborima, kada je javno iskazala potporu političkom protivniku bivše nevjenčane supruge Françoisa Hollandea.

Tada je Valérie izazvala šok i nevjericu među francuskim socijalistima, ali i u cijeloj francuskoj javnosti jer je u poruci na Twitteru javno podržala protivnika Ségolene Royal s kojom francuski predsjednik nikad nije bio oženjen, ali iz gotovo 30-godišnje veze imaju četvero djece. Autori najnovije biografije nisu željeli previše komentirati tužbu prve dame.

- Primili smo na znanje odluku o tužbi, no treba pustiti pravosuđe da radi svoj posao - izjavio je jedan od autora, Alix Bouilhaguet, za novinsku agenciju AFP.

Dosad su objavljene četiri biografije francuske prve dame, a autori su većinom istaknuti francuski politički novinari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:06