NAPETOSTI NE PRESTAJU

NOVI SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU Trojica Palestinca ubijena u sukobima s izraelskom vojskom na godišnjicu prosvjednog pokreta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.03.2019. u 20:14

Palestinians take part in a protest marking Land Day and the first anniversary of a surge of border protests, at the Israel-Gaza border fence east of Gaza City March 30, 2019. REUTERS/Mohammed Salem
REUTERS

Trojica Palestinaca ubijena su, a više stotina ih je ozlijeđeno u subotu u sukobima s izraelskom vojskom na granici između Izraela i Gaze.

Više desetaka tisuća stanovnika Gaze odazvalo se pozivu na prvu obljetnicu prosvjednog pokreta Veliki marš za povratak i okupili su se blizu granice noseći palestinske zastave, javlja AFP.

Sa zvučnika džamija upućeni su pozivi na okupljanje na granici enklave između Izraela, Egipta i Sredozemnog mora.

Nakon nekoliko tjedana napetosti i s obzirom na to da se približavaju izraelski parlamentarni izbori strahovalo se od izbijanja sukoba.

Izraelska vojska je rasporedila više tisuća vojnika i nekoliko desetaka pripadnika elitnih postrojbi, kao i tenkova i topništva.

Sukobi su izbili, ali ne poput krvoprolića tijekom inauguracije američkog veleposlanstva u Jeruzalemu 14. svibnja 2018., kad je smrtno stradalo više od 60 osoba.

Nekoliko Palestinaca približilo se granici, gdje su zapalili gume i bacali kamenje na vojnike.

Izraelska vojska navodi da je na bacanje eksplozivnih naprava odgovorila suzavcem i paljbom iz vatrenog oružja. Stradala su dvojica palestinskih 17-godišnjaka, izvijestilo je ministarstvo zdravstva Gaze.

U subotu rano ujutro jedan 20-godišnji Palestinac ubijen je tijekom noćnog prosvjeda, rekli su svjedoci.

Ukupno je više od 300 Palestianca ranjeno, od kojih 23 vatrenim oružjem, navelo je ministarstvo zdravstva. Izraelska vojska navela je da je 40.000 prosvjednika sudjelovalo na tom skupu.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo