VELIKE VRUĆINE

NOVI TEMPERATURNI REKORDI DILJEM EUROPE Meteorolozi upozoravaju na toplinske valove, negdje će pržiti i više od 40 stupnjeva!

 
 Emergency Response Coordination Centre, European Commission, CROPIX

Njemačka, Poljska i Češka zabilježile su u srijedu dosad najviše temperature u lipnju, a očekuje se da će biti još temperaturnih rekorda jer će se vrućina nastaviti i u narednim danima.

U Hrvatskoj će biti sunčano i vruće, a kasno poslijepodne i u noći na petak u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno će biti izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Vjetar većinom slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te bura, koja će u noći na petak na sjevernom dijelu naglo pojačati. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 32 do 36 stupnjeva Celzijusovih, ponegdje u Dalmaciji te središnjim predjelima i viša. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na toplinske valove. Za danas je na snazi crveno upozorenje za Zagreb, a narančasta za područja Karlovca, Knina, Rijeke, Splita i Dubrovnika.

DHMZ

Očekuje se da će se u nekim europskim zemljama, poput Francuske i Švicarske temperature popeti i na više od 40 stupnjeva Celzijevih, piše BBC.

Meteorolozi kažu a ovaj toplinski val diljem Europe uzrokuje iznimno vruć zrak koji dolazi iz sjeverne Afrike.

Francuske su vlasti izdale važna upozorenja zbog velikog rizika od vrućina.

Jučer je njihova ministrica zdravlja Agnès Buzyn upozorila na teške uvjete. Podsjetimo, zbog toplinskog vala 2003., u toj je zemlji zabilježeno 15.000 smrti više nego inače.

Za gotovo cijelu zemlju na snazi je narančasto upozorenje, što je drugi najviši stupanj upozorenja nakon onog crvenog, a lokalne vlasti izdale su i savjete o tome kako se rashladiti i zaštititi.

I španjolske su vlasti upozorile na značajan rizik od šumskim požara u nekim područjima.

Emergency Response Coordination Centre, European Commission

Iako se već u posljednjih nekoliko dana temperature penju, očekuje se da će do kraja tjedna biti još toplije. U srijedu je u Njemačkoj u Brandenburgu zabilježen novi njemački rekord za lipanj. Izmjereno je 38.6 stupnjeva Celzijevih.

Radzyn u Poljskoj i Doksany u Češkoj također su zabilježili nove rekorde, s temperaturama od 38.2 i 38.9 stupnjeva.

Najviše temperature do sada izmjerili su i dijelovi Francuske i Švicarske. Čak su i na velikim nadmorskim visinama temperature bile oko 30 stupnjeva Celzijevih.

Meteorolozi upozoravaju da će se vrućine dodatno pojačati tijekom narednih dana, pa bi tako u petak dijelovi sjeverne Španjolske mogli mjeriti i 45 stupnjeva Celzijevih.

Zbog ekstremno visokih temperatura, neke su francuske škole odgodile važne ispite, a neke su čak i zatvorile svoja vrata. Nekoliko gradova, uključujući i Pariz i Lyon, ograničili su promet kako bi pokušali smanjiti učinke zagađivanje tijekom velikih vrućina, piše BBC.

Ekstremne će vrućine Velika Britanija izbjeći, no u Londonu se u subotu očekuje najviše 30 stupnjeva Celzijevih.

Iako se ovakvi toplinski valovi pojavljuju i prirodno, stručnjaci upozoravaju da će se zbog klimatskih promjena oni događati sve češće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:16