NEPOTVRĐENE INFORMACIJE

NOVI TEŽAK UDARAC ZA MLADU UDOVICU DŽIHADISTA? Vojska ju je ispratila u bolnicu, odvjetnik tvrdi: 'Umro je njezin sin, bio je star samo dva tjedna...'

 Laura Lean / REUTERS

Kako doznaje odvjetnik mlade Britanke Shamime Begum, koja se pridružila Islamskoj državi u 15. godini, umrla je njezina beba, zbog koje se i htjela vratiti roditeljima u London. Obiteljski odvjetnik Tasnime Akunjee rekao je da ima ‘čvrste, ali nepotvrđene informacije’ da je dječak star otprilike dva tjedna preminuo, piše BBC.

Glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, koja ima podršku SAD-a, rekao je da je beba živa i zdrava.

Dopisnik BBC-ja Quentin Sommerville pak javlja da je 19-godišnja Begum otišla u bolnicu pod vojnom pratnjom u četvrtak.

Begum je s dvije školske prijateljice Englesku napustila 2015. Polovicom veljače su je pronašli u sirijskom izbjegličkom kampu. Nedugo nakon toga je rodila sina i izrazila želju da se vrati u London, no ministarstvo unutarnjih poslova oduzelo joj je britansko državljanstvo. U petak je odvjetnik Akunjee na Twitteru objavio da je Begumin sin imao britansko državljanstvo jer je rođen prije nego što je njoj oduzeto njezino.

Mustafa Bali, glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, tvrdi da su vijesti lažne i da beba nije mrtva.

Begum se kao maloljetna školarka, nedugo nakon dolaska na Bliski istok, udala za borca Islamske države, Nizozemca Yaga Riedijka. U veljači su je strani novinari pronašli u izbjegličkom kampu na sjeveru Sirije nakon što je navodno napustila IS. Prije rođenja sina izgubila je dvoje djece, a posljednje je navodno nazvala Jarrah, prema prvom preminulom sinu.

U razgovoru za medije Begum je rekla da ne žali odlazak u Siriju, no dodala je da se nije slagala sa svime što je Islamska država radila. Njezina je obitelj molila ministarstvo da povuče odluku te da dopuste bebi dolazak u Britaniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:03