DACA

NOVI TRUMPOV PORAZ Sudac zaustavio njegov pokušaj da ukine program koji od deportacije štiti maloljetnike koji su u SAD došli ilegalno kao djeca

 Profimedia, Pacific coast news

Američki sudac zaustavio je pokušaj administracije Donalda Trumpa da ukine program koji od deportacije štiti maloljetnike koji su u SAD došli ilegalno kao djeca.

Trump je u rujnu odlučio ukinuti program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca), a američki okružni sudac William Alsup in San Francisco je u utorak donio presudu da program mora ostati dok traje proces o Trumpovoj odluci.

Presuda je donesena u vrijeme kada Trump i vođe američkoga Kongresa pregovaraju o obuhvatnoj imigracijskoj reformi, a Alsupova odluka slijedi stajališta ostalih američkih sudaca da se mora obuzdati Trumpova imigracijska politika.

Program DACA štitio je od deportacije omogućavao legalno zapošljavanje za gotovo 800 tisuća mladih ljudi, otkako ga je odobrio predsjednik Barack Obama 2012.

Nekoliko država, organizacija i pojedinaca podnijeli su tužbe tražeći da se zaštite mladi obuhvaćeni DACA programom, takozvani "sanjari".

Prema Alsupovoj presudi savezna vlada ne mora obrađivati nove prijave ljudi koji nikad prije nisu bili obuhvaćeni tim programom, ali mora obraditi zahtjeve za obnovom statusa onima koji su prije bili korisnici programa.

"DACA im je davala tolerantniji niz mogućnosti, uključujući i dobivanje posla", napisao je Alsup, a sada će se vratiti na prethodno razdoblje i s njim povezane teškoće.

Glasnogovornik ministarstva za domovinsku sigurnost odbio je komentirati presudu, a predstavnici Bijele kuće i ministarstva pravosuđa nisu bili dostupni.

Trump je pooštrio imigracijsku politiku nakon predsjedničkih izbora 2016., obećavši da će ukinuiti DACA i ojačati zaštitu na granicama kako bi se pojačalo zapošljavanje američkih radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:54