PRITISAK NA MOSKVU

NOVI UDARAC PUTINU Amerikanci će obučavati i naoružati ukrajinsku nacionalnu gardu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.08.2014. u 09:51

AFP

Administracija predsjednika Baracka Obame izvijestila je američki Kongres o svojim planovima da iduće godine obuči i naoruža ukrajinsku nacionalnu gardu.

Ministarstvo obrane i ministarstvo vanjskih poslova izvijestili su Kongres o namjeri da se 19 milijuna dolara upotrijebi za obuku i opremanje četiri kompanije i jedno taktičko sjedište ukrajinske nacionalne garde u sklopu njihovih napora da stvore kapacitet za unutarnju obranu, rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby.

Obuka, koja zahtijeva odobrenje Kongresa, provodit će se na odredištu u Ukrajini, a obavljat će je pripadnici američke vojske u Europi, rekao je Kirby.

Washington time nastavlja intenzivirati svoj odgovor na podršku Moskve pobunjenicima na istoku Ukrajine. Naime, ta najava uslijedila je dok SAD i ostale zapadne zemlje pojačavaju pritisak na Moskvu, nakon što je 17. srpnja srušen malezijski putnički zrakoplov, na teritoriju istočne Ukrajine koji je pod kontrolom drže pobunjenici.

Ranije u petak, predsjednik Obama zatražio je od ruskog čelnika Vladimira Putina da prestane podupirati separatiste u istočnoj Ukrajini te je zatražio diplomatski završetak ove krize. Ranije ovoga tjedna Washington i EU uveli su nove sankcije protiv Rusije.

Izdvajamo