ROGER STONE

NOVI UDARAC ZA TRUMPA Njegov bliski suradnik proglašen krivim za laganje Kongresu i ometanje istrage o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore

 
Roger Stone ispred saveznog suda u Washingtonu
 REUTERS

Roger Stone, 67-godišnji suradnik aktualnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, u petak je proglašen krivim za laganje Kongresu SAD-a i ometanje istrage ruskog petljanja u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine kako bi zaštitio Trumpa i njegovu predsjedničku kampanju, piše USA Today.

Stone je dugogodišnji politički operativac koji je na izbornim kampanjama kandidata Republikanske stranke radio još od one Richarda Nixona koji je u Ovalni ured ušao 1969. godine.

Presuda protiv Stonea dolazi usred istrage za opoziv predsjednika Trumpa koja je pokrenuta zbog sumnje da je Trump zlorabio svoj položaj kada je koristio svoje ovlasti ne bi li stisnuo Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegova najizglednijeg rivala u utrci za predsjednika 2020. godine.

Tijekom suđenja Stoneu otkriveno je da je Trumpova kampanja pokušavala doći do informacija o emailovima koji su ukradeni Nacionalnom vijeću Demokratske stranke, a koji bi mogli nauditi predsjedničkoj kandidatkinji Demokrata Hillary Clinton. Trump je tada prema anketama trebao izgubiti izbore.

Izjave svjedoka sugeriraju da je i sam Trump sudjelovao u tim aktivnostima, što baca sumnju na istinitost iskaza koji je dao istražiteljima Roberta Muellera, voditelja istrage o ruskom petljanju u predsjedničke izbore.

Stoneu se sudilo za opetovano laganje Kongresu o svojim naporima da se objave spomenuti emailovi. Optužen je bio za nagovaranje svjedoka da laže. "Roger Stone je lagao jer je istina izgledala loše za Donalda Trumpa i njegovu kampanju", rekao je državni odvjetnik Aaron Zelinsky porotnicima tijekom suđenja.

Odvjetnici koji su branili Stonea tijekom procesa nisu pozvali nijednog svjedoka, a ni sam Stone nije svjedočio.

Od 2017. godine do danas, odnosno od početka Muellerove istrage, šest Trumpovih saveznika i bivših djelatnika njegove kampanje - među kojima su bivši voditelj kampanje Paul Manafort, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, Trumpov bivši osobni odvjetnik Michael Cohen i bivši savjetnik kampanje George Papadopoulos - optuženo je ili osuđeno za kriminalne radnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:55