POBJEDA DOUGA JONESA

NOVI VELIKI PORAZ ZA TRUMPA I REPUBLIKANCE Osramoćeni Roy Moore postao prvi republikanac u Alabami koji je izgubio izbore za Senat nakon 25 godina

Doug Jones
 Profimedia, SIPA USA

Demokratski kandidat Doug Jones pobijedio je na izborima za upražnjeno mjesto senatora iz Alabame pobijedivši s 49,9% glasova naprema 48,4% posto za kontroverznog republikanca Roya Moorea, javlja Reuters.

Osim što je ovo prva pobjeda demokratskog kandidata za Senat u Alabami još od 1992. godine, ovim se i većina republikanaca u Senatu smanjila na samo jedan glas, 51 naprema 49 senatora. Tako su se demokrati, suprotno očekivanjima, našli u poziciji da na izborima sljedeće godine, u kojima se bira trećina mjesta u Senatu, ponovno osvoje većinu.

Iako je nakon prebrojanih 99 posto listića atmosfera u stožeru Roya Moorea bila komorna (saksofonist je svirao "Milost"), on ipak nije priznao poraz već je rekao da će "pričekati Boga i sljedeće jutro". Moore je, podsjetimo, tijekom kampanje bio optužen za seksualne odnose s maloljetnicama, čak i seksualno zlostavljanje maloljetne djevojke, zbog čega se većina stranke udaljila od njega.

Doduše, ne i predsjednik Donald Trump i njegov bivši savjetnik, kontroverzni Stephen Bannon, koji su Mooreu pružali energičnu podršku ignorirajući teške optužbe na njegov račun.

U svakom slučaju za demokrate je ovo velika i važna pobjeda u državi koja je tradicionalno konzervativna i sklonija republikancima. Douga Jonesa, bivšeg državnog tužitelja koji je poznat po vođenju procesa protiv članova Ku Klux Klana, u njegovom pohodu na pobjedu nisu osujetila ni vrlo restriktivna izborna pravila u Alabami koja očito diskriminiraju siromašne afroameričke glasače, sklonije demokratima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:05