ISTRAGA

NOVI ZAPLET U ISTRAZI NAJVEĆE TRAGEDIJE NA DUNAVU U ZADNJIH 50 GODINA Kapetan kruzera koji se zabio u turistički brod imao sudar i mjesec dana prije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.06.2019. u 18:40

A rescue team continues its search after a tourist boat accident in the Danube river in Budapest, Hungary, June 3, 2019. REUTERS/Marko Djurica
Marko Djurica / REUTERS

Potraga za nestalima na Dunavu

Ukrajinski kapetan kruzera osumnjičen da je skrivio kobni sudar s turističkim brodom na Dunavu prošlog tjedna upravljao je brodom koji je u travnju imao nesreću u Nizozemskoj, rekli su mađarski tužitelji u četvrtak.

Tužitelji su također objavili kako je istraga pokazala da je kapetan broda Viking Sigyn "izbrisao podatke s mobitela" nakon sudara 29. svibnja u kojem je poginulo 28 osoba, većinom južnokorejskih turista.

Pojasnili su kako je zasad nejasno jesu li ti podaci povezani s nesrećom.

Brod Sirena, koji je prevozio južnokorejske turiste, prevrnuo se i potonuo nakon što ga je udario kruzer Viking Sigyn.

Kapetan Vikinga, 64-godišnji Ukrajinac kojeg je policija identificirala kao C. Yuriy iz Odese, uhićen je prošlog tjedna u Budimpešti i ima status osumnjičenika. Njegovi odvjetnici tvrde da je shrvan zbog onoga što se dogodio i tvrdi da nije učinio nikakvu grešku.

Mađarski tužitelji kažu da su informacije o sudjelovanju ukrajinskog kapetana u nesreći u Nizozemskoj 1. travnja dobili preko Eurojusta, agencije EU koja pomaže suradnji članica u vezi sa pravosudnim slučajevima.

Mediji pišu da se u toj nesreći riječni brod Viking Idun sudario s teretnim plovilom na putu iz Atwerpena prema Gentu. Prema Vikingovoj izjavi koju su prenosili mediji nitko na brodu Idun nije bio ozlijeđen.

Nesreća u Budimpešti najgora je na Dunavu u proteklih pola stoljeća. Uzrok još nije utvrđen, a u tijeku je policijska istraga.

Sedam Korejaca je spašeno. Sedamnaest tijela je izvučeno iz Dunava, a za jedanaest osoba se i dalje traga iako se pretpostavlja da su mrtvi. Među njima je jedno korejsko dijete i dva člana mađarske posade.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo