SAIF AL-ISLAM

NOVI ZAPLET U LIBIJSKOM KAOSU Oslobođen Gadafijev sin koji ga je trebao naslijediti na vlasti i koji je grčevito pokušavao spasiti njegov režim

Saif al-Islam
 Ammar El-Darwish / REUTERS

Libijska naoružana skupina objavila je u nedjelju da je oslobodila sina ubijenog libijskog diktatora Moamera Gadafija, Saifa al-Islama, a informaciju je potvrdio njegov odvjetnik.

Saif al-Islam je osuđen na smrt u Libiji zbog sudjelovanja u gušenju pobune protiv njegova oca 2011., a traži ga i Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Brigada Abu Bakr al-Sadika", jedna od naoružanih skupina koje kontroliraju grad Zenten (170 km jugozapadno od Tripolija), gdje je bio zatočen, objavila je da je Saifa al-Islama oslobodila u petak navečer, na temelju zakona o amnestiji koji su donijele nepriznate libijske vlasti bazirane na istoku zemlje.

"Odlučili smo osloboditi Saifa al-Islama, sina Moamera Gadafija. Sada slobodno može napustiti Zenten", navodi brigada u svom priopćenju objavljenom na Facebooku.

Odvjetnik Halid al-Zaidi kazao je kako je Gadafijev sin na putu za drugi libijski grad no nije želio otkriti druge detalje iz sigurnosnih razloga.

Zenten je u rukama naoružanih skupina koje se protive libijskoj vladi nacionalnog jedinstva kojoj je sjedište u prijestolnici Tripoliju i koju priznaje međunarodna zajednica, ali teško uspostavlja vlast na čitavom teritoriju te zemlje gurnute u kaos.

Saif al-Islam, rođen 1972. u Tripoliju, najviše se od Gadafijevih sinova pojavljivao u javnosti.

Bio je aktivan u gušenju "arapskog proljeća" u Libiji u veljači 2011. kada je grčevito pokušavao spasiti ditatorski režim svog oca koji je 42 godine vladao zemljom.

Libijske vlasti i Međunarodni kazneni sud koji je za njim izdao tjeralicu zbog zločina protiv čovječnosti, još se spore oko nadležnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:25