VELIKA AFERA

NOVI ZAPLET U SKANDALU KOJI TRESE SAD: Bijela kuća pokušala je sakriti transkript razgovora koji bi mogao srušiti Trumpa

 Reuters

Trumpova administracija pokušala je sakriti sve detalje telefonskog razgovora američkog predsjednika s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskijem, javlja BBC pozivajući se na izvješće zviždača koje je upravo objavljeno.

Podsjetimo, Trumpova administracija jučer je objavila sažetak razgovora američkog predsjednika i Zelenskija koji pokazuje kako je američki predsjednik Donald Trump tražio u telefonskom razgovoru u srpnju od ukrajinskog kolege da istraži je li bivši američki potpredsjednik Joe Biden prekinuo istragu o kompaniji u kojoj je radio njegov sin.

Prema novom izvješću, transkript nije bio pohranjen u računalnom sustavu koji se obično koristi za takve vrste informacija. Umjesto ondje, bio je pohranjen na odvojeni sustav koji se koristio za "povjerljive informacije posebno osjetljive prirode", navodi BBC.

Zastupnički dom Kongresa pokreće službenu istragu za mogući opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsjedničkim izborima 2020. Bidenu, američkom političkom veteranu i potpredsjedniku države u dva mandata Baracka Obame.

"Dosta se priča o Bidenovu sinu, da je Biden zaustavio istragu i to zanima dosta ljudi, štogod bi mogli učiniti s državnim odvjetnikom bilo bi odlično", rekao je Trump prema sažetku transkripta koji je objavilo ministarstvo pravosuđa.

The front page of a White House memorandum describing President Trump's call with Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy is seen after being released by the White House in Washington, U.S., September 25, 2019.     REUTERS/Jim Bourg
REUTERS

U objavljenom dokumentu Trump kaže Zelenskiju kako je SAD bio “jako, jako dobar” prema Ukrajini. Zelenski se složio i rekao kako je SAD mnogo veći partner Ukrajini od europskih država što se tiče sankcija Rusiji. Isto tako, Trump kaže da bi volio da “SAD-u naprave uslugu”.

"Biden se okolo hvalio da je zaustavio istragu, pa ako možete to malo pogledati ... Meni to zvuči užasno", dodao je Trump.

"Pobrinut ćemo se za to i raditi na istrazi tog slučaja", odgovorio mu je Zelenski. "Ako imate bilo kakve dodatne informacije koje možete podijeliti s nama, ljubazno vas molim da nam ih date, to bi nam jako pomoglo", kaže ukrajinski predsjednik. Zahvaljujući Trumpu ističe kako je tijekom svoje posjete SAD-u odsjeo u Trump Toweru u New Yorku. Tijekom poziva Trump je od ukrajinskog predsjednika tražio da surađuje s američkim državnim odvjetnikom Williamom Barrom, ali i s njegovim osobnim odvjetnikom Rudolphom Giulianijem, kako bi istražili ovu temu, navodi se u bilješkama, piše BBC.

Do razgovora sa Zelenskijem došlo je nakon što je Trump naredio administraciji da zamrzne 391 milijun dolara pomoći Ukrajini.

Trump je u utorak najavio da će njegova administracija u srijedu objaviti "cjelovit, potpuno deklasificiran i neredigiran" transkript razgovora za koji tvrdi da je bio "potpuno primjeren".

No, detalji koje je Bijela kuća jučer objavila su samo zabilješke o tom razgovoru koje su napravili američki dužnosnici koji su ga preslušali, navodi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07