F-35 LIGHTNING

NOVI ZASTOJ U NAJSKUPLJEM VOJNOM PROGRAMU U POVIJESTI Iako je u njega utrošeno 428 mlrd. $ najmoderniji borbeni avion još neće u punu proizvodnju

 
F-35C Lightning II
 (U.S. Navy photo by Chief Mass Communication Specialist Shannon E. Renfroe/DoD / Profimedia, SIPA USA

Američki borbeni avion pete generacije, F-35 Lightning II, neće ići u punu proizvodnju još najmanje 13 mjeseci, objavio je Pentagon. Kako piše Bloomberg, razlog tome je odgoda početka simulacije borbi protiv raznih protuzračnih sustava, napose onih ruskih i kineskih.

Tako je zamjenica američkog tajnika zaduženog za vojnu nabavu, Ellen Lord, zajedno s uredom za F-35 program odlučila da treba više vremena kako bi se započelo s intenzivnim testiranjem u simulatoru.

Riječ je zapravo o novoj u nizu odgoda za borbeni avion koji je u punu proizvodnju inicijalno trebao ući davne 2012. godine, ali zbog cijelog niza porođajnih problema to se još nije dogodilo. Dok to znači glavobolju za Pentagon i ministarstva obrane drugih država koje su naručile F-35, proizvođač Lockheed Martin i njegovi kooperanti zapravo jako dobro zarađuju.

Usprkos nizu zastoja već su proizveli više od 430 F-35-ica (u sve tri varijante ovog aviona - A, B i C),, a svako malo jedna zemlja ili odluči podebljati narudžbu (Japan, Južna Koreja...) ili nabaviti F-35-ice (Singapur, Poljska, Belgija...). Ukupno je u cijeli program F-35 JSF dosad utrošeno čak 428 milijardi dolara, napominje Bloomberg.

Pritom treba napomenuti da je izraelski F-35I (modificiran prema željama Zračnih snaga Izraela) već prije godinu i pol bio prvi put u borbenoj operaciji na Bliskom Istoku, a nakon njega su u akcijama sudjelovali i F-35A Zračnih snaga SAD-a i F-35B Američkih marinaca. No, upitno je jesu li pritom bili u dometu iole opasnijih sustava protuzračne obrane, poput ruskih S-300 ili S-400.

A upravo je to problem koji je odgodio početak pune proizvodnje (koja bi se kretala oko 160 aviona godišnje) F-35-ica. Iako su piloti tih aviona odradili stotine sati simuliranih zračnih borbi, moraju proći i testiranje protiv sofisticiranih prijetnji koje se ne mogu rekreirati tijekom leta, nego samo u simulatoru.

I dok Pentagon oprezno odgađa, u Lockheed Martinu kažu da su potpuno uvjereni da je F-35 Spreman za punu proizvodnju kako bi se zadovoljili zahtjevi kupaca.

A njih doista ima, naročito američkih saveznika koji žele novi borbeni avion pete generacije, trenutno jedini takav koji se može kupiti na tržištu. Naime, američki F-22 Raptor je zabranjen za prodaju i više se ne proizvodi, kineski Chengdu J-20 zasad je namijenjen samo domaćim zračnim snagama, a ruski Su-57 je i dalje u fazi razvoja.

Tako su F-35A naručili, a neki već i kupili, redom: Australija, Belgija, Danska, Izrael, Italija, Japan, Nizozemska, Norveška, Južna Koreja, Turska (u međuvremenu je američki Kongres zabranio da im se avioni prodaju) i SAD, uz napomenu da Velika Britanija kupuje samo F-35B (138 komada). Uz tih 12 država još ih nekoliko razmišlja o nabavi F-35, poput Poljske, Kanade, Singapura, Švicarske i Finske. Kada se računaju sve narudžbe, potpisane i potencijalne, za svaki model F-35-ica i svaku državu koja ih kupuje, Lockheed Martin bi u za njih idealnom scenariju mogao napraviti i prodati gotovo 3500 ovih zrakoplova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37