GODINAMA MUČENI

NOVI ŽIVOT DJECE IZ KUĆE STRAVE Otkrivaju stvari s kojima se dosad nisu susretali: 'Neki od njih nikad nisu vidjeli ni četkicu za zube!'

 
 Facebook, Google Street View

Monstruozni roditelji iz Kalifornije, David (56) i Louise Turpin (49), koji su zatočili i godinama mučili svoje trinaestero djece pojavili su se u petak na saslušanju pred sudom. Po prvi put odvjetnici koji predstavljaju njihovo sedmero djece otkrili su kako se oporavljaju i kao i kako gledaju na budućnost.

Djeca u dobi od dvije do 29 godina spašena su iz njihovog doma u Perrisu prije gotovo šest tjedana, a jedan izvor otkrio je za CBS News kako je šestero mlađe djece raspoređeno u dvije udomiteljske obitelji. Sedmero odraslih nalazi se u obližnjem zdravstvenom centru gdje imaju pristup svemu s čime se dosad nisu susretali - od nastavaka filmova o Harryju Potteru pa do iPada.

- Sve ovo je za njih novo iskustvo, pogotovo shvatiti da imaju prava i da se njihovo mišljenje uvažava - kazao je odvjetnik Jack Osborn koji uz Caleba Masona predstavlja stariju djecu.

Louise Ann Turpin appears in a booking photo provided by the Riverside County Sheriff's Department January 15, 2018.   Riverside County Sheriff's Department/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Riverside County Sheriff's Department/Handout / REUTERS
Louise Ann Turpin

U zdravstvenom centru, imaju, tvrde odvjetnici, i uređen vanjski prostor gdje mogu vježbati ili zaigrati neki sport. Također, kao dio terapije, neki od njih uče svirati gitaru, što im je prvi put nakon dugo vremena izmamilo osmijeh na lica, tvrdi ravnatelj medicinskog centra.

Nakon što su godine proveli u zatočeništvu, ponekad zavezani za krevete i teško pothranjivani, sada su slobodni sami donositi odluke. Odvjetnici ističu kako sada žele ići na plažu, u planine, gledati filmove, a napominju i da su izrazili želju za studiranjem i zapošljavanjem.

- To je velika stvar, moći odlučiti što će čitati, što će odjenuti... sve to su odluke koje čine svakog dana i koje ih osnažuju - govori Osborn.

David Allen Turpin appears in a booking photo provided by the Riverside County Sheriff's Department January 15, 2018.   Riverside County Sheriff's Department/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
Riverside County Sheriff's Department/Handout / REUTERS
David Allen Turpin

Gradonačelnica obližnje Corone, Karen Spiegel, koja je u kontaktu s medicinskim sestrama, kaže kako su joj ispričale koliko su to draga, mila i zahvalna djeca.

- Neka od njih nikada prije nisu vidjela četkicu za zube... Stvari koje mi uzimamo zdravo za gotovo njima znače jako puno - dodaje.

Starija i mlađa djeca još uvijek se nisu susrela, no komuniciraju putem Skypea.

- Svi imaju svoje želje i interese, a sada će ih imati priliku i ostvariti, što je zaista uzbudljivo - napominje Osborn.

Njihovi roditelji izjasnili su se nedužnima, a braća i sestre trebali bi na sudu svjedočiti protiv njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:54