UPSKIRTING

NOVIM ZAKONOM U NJEMAČKOJ ŽELE STATI NA KRAJ TAJNOM FOTOGRAFIRANJU INTIMNIH TIJELOVA TIJELA 'To su odvratne povrede intimne sfere!'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.09.2019. u 14:25

Polizei, Image: 210937729, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Česká ilustrační fotografie
Profimedia, Česká ilustrační fotografie

Arhiva

Njemačka planira zakonski zabraniti tajno fotografiranje intimnih dijelova tijela, tzv. „upskirting“, najavila je njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht u četvrtak.

„Mi govorimo o odvratnim povredama intimne sfere koje trebaju biti kazneno gonjene“, rekla je Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u četvrtak u Bundestagu.

Praksa „upskirtinga“ tj. tajnog fotografiranja intimnih dijelova tijela ispod suknje ili haljine se trenutno tretira kao prekršajno a ne kazneno djelo.

„To nije dovoljno kako bi se aktivno zaštitilo pogođene i počiniteljima jasno dalo do znanja da je takva vrsta ponašanja u potpunosti neprihvatljiva“, rekla je ministrica pravosuđa.

Zakonska inicijativa predviđa svrstavanje „upskirtinga“ pod kaznena djela seksualnog uznemiravanja za što je predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

Kazneno će biti gonjeni i oni koji ove fotografije ili snimke ustupe trećima preko interneta bez obzira na to radi li se o autorima ili ne.

Peter Biesenbach, ministar pravosuđa Sjeverne Rajne – Vestfalije, jedne od saveznih pokrajina koje su pokrenule inicijativu za zakonsku promjenu kada je u pitanju „upskirting“, zatražio je nedvosmisleno tretiranje ovog djela.

„‘Upskirting‘ je uvijek ponižavajući i povređujući napad na privatnost“, rekao je Biesenbach tijekom rasprave u Bundestagu.

Online peticiju dviju djevojaka koje su kao žrtve „upskirtinga“ tražila strože kažnjavanje, u međuvremenu je potpisalo preko 90.000 građana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo