UPSKIRTING

NOVIM ZAKONOM U NJEMAČKOJ ŽELE STATI NA KRAJ TAJNOM FOTOGRAFIRANJU INTIMNIH TIJELOVA TIJELA 'To su odvratne povrede intimne sfere!'

Arhiva
 Profimedia, Česká ilustrační fotografie

Njemačka planira zakonski zabraniti tajno fotografiranje intimnih dijelova tijela, tzv. „upskirting“, najavila je njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht u četvrtak.

„Mi govorimo o odvratnim povredama intimne sfere koje trebaju biti kazneno gonjene“, rekla je Lambrecht (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u četvrtak u Bundestagu.

Praksa „upskirtinga“ tj. tajnog fotografiranja intimnih dijelova tijela ispod suknje ili haljine se trenutno tretira kao prekršajno a ne kazneno djelo.

„To nije dovoljno kako bi se aktivno zaštitilo pogođene i počiniteljima jasno dalo do znanja da je takva vrsta ponašanja u potpunosti neprihvatljiva“, rekla je ministrica pravosuđa.

Zakonska inicijativa predviđa svrstavanje „upskirtinga“ pod kaznena djela seksualnog uznemiravanja za što je predviđena zatvorska kazna do dvije godine.

Kazneno će biti gonjeni i oni koji ove fotografije ili snimke ustupe trećima preko interneta bez obzira na to radi li se o autorima ili ne.

Peter Biesenbach, ministar pravosuđa Sjeverne Rajne – Vestfalije, jedne od saveznih pokrajina koje su pokrenule inicijativu za zakonsku promjenu kada je u pitanju „upskirting“, zatražio je nedvosmisleno tretiranje ovog djela.

„‘Upskirting‘ je uvijek ponižavajući i povređujući napad na privatnost“, rekao je Biesenbach tijekom rasprave u Bundestagu.

Online peticiju dviju djevojaka koje su kao žrtve „upskirtinga“ tražila strože kažnjavanje, u međuvremenu je potpisalo preko 90.000 građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:17