SLUČAJ PELL

NOVINARI IDU U ZATVOR JER SU IZVJEŠTAVALI O SUĐENJU GODINE? Tužiteljstvo imenovalo 23 novinara jer su kršili nalog o zabrani izvješćivanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2019. u 10:07

Cardinal George Pell is seen at County Court in Melbourne, Australia, February 26, 2019, AAP Image/David Crosling/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NEW ZEALAND. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN AUSTRALIA.
AAP Image/David Crosling/via REUTERS / REUTERS

Kardinal George Pell na sudu u Melbourneu u Australiji

CANBERRA - Deseci australskih novinara mogli bi završiti u zatvoru ili biti kažnjeni zbog kršenja zabrane izvješćivanja o suđenju kardinalu Georgeu Pellu, koji je osuđen ovaj mjesec na šest godina zatvora zbog spolnog zlostavljanja dvojice dječaka iz crkvenog zbora.

Izvješćivanje o detaljima s Pellova suđenja u bilo kojem obliku dostupnom u Australiji zabranjeno je prošle godine nalogom melburnškog suda o zabrani medijskog izvješćivanja.

Izvješćivanje je bilo zabranjeno kako na drugo suđenje - koje se kasnije nije vodilo - ne bi utjecala presuda prvog suđenja.

Javni tužitelj države Victorije  imenovao je 23 novinara i 13 organizacija u procesu pred Vrhovnim sudom pozvavši da se utvrdi njihova krivnja  zbog kršenja sudskog naloga o zabrani medijskog izvješćivanja, nepoštivanja suda, pomaganja i poticanja stranih medija i objavljivanja materijala za koje sud procijeni da  "imaju učinak skandaliziranja".

Prema sudskom spisu objavljenome u utorak za novinare se traži zatvor i/ ili kazna.

Pell, 77, proglašen je krivim jer je u prosincu silovao  dječaka iz crkvenog zbora i napastvovao drugoga sredinom 1990-ih u katedrali sv. Patrika za vrijeme dok je bio nadbiskup u Melbourneu.

Bivši vatikanski rizničar i bliski savjetnik pape Franje najviše je pozicionirani dužnosnik Vatikana optužen i osuđen za spolno zlostavljanje djece.

U sudskom procesu, koji će početi 15. travnja,  imenovani su samo australski mediji, ni jedan inozemni.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo