PORAZ PREMIJERKE MAY

Novo glasanje o Brexitu ovisi o tome kada će Britanija dobiti jamstva EU, u Bruxellesu kažu da novi pregovori ne dolaze u obzir

 
 REUTERS

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU koja bi zadovoljila parlament, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik premijerke Therese May.

Dodao je da vlada ne namjerava odgoditi Brexit niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

"Mislim da premijerka neće određivati datum (glasanja)... ono što je važno, a što je već rekla puno puta, jest da se dobiju jamstva koja traži parlament", istaknuo je glasnogovornik.

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU u kaos priznajući da je suočena s porazom.

Sa svojom premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na Irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU.

Istovremeno, visoki dužnosnik EU rekao je kako se ministri vanjskih poslova EU koji se u utorak sastaju u Bruxellesu radi pripreme summita EU neće održati izvanredni sastanak o Brexitu.

May će se u četvrtak i petak priključiliti ostalim europskim čelnicima na redovitom sastanku na vrhu.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

Tusk najavio za četvrtak u Bruxellesu summit o Brexitu, ali bez ponovnih pregovora

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je najavio u ponedjeljak, prvog dana europskog summita o britanskim problemima u vezi izlaska iz EU, da za četvrtak u Bruxellesu saziva summit posvećen Brexitu, ali i upozorio da neće biti novih pregovora o razvodu Velike Britanije i Europske unije.

"Odlučio sam sazvati summit o Brexitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, uključujući i sigurnosne stavke, ali smo spremni razgovarati o načinu olakšanja britanske ratifikacije", naveo je Tusk u poruci na Twitteru nakon objave o odgodi glasanja britanskog parlamenta o Brexitu.

"Razgovarat ćemo i o stanju naše pripremljenosti u slučaju scenarija nepostizanja sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva", dodao je.

Tusk se želi savjetovati s čelnicima 27 europskih zemalja nakon odluke britanske premijerke Therese May da odgodi glasanje o sporazumu o izlasku zemlje iz Europske unije, koje je bilo predviđeno za utorak.

May je objasnila da je to odlučila nakon što britanski zastupnici nisu prihvatili pronađeno rješenje za izbjegavanje povratka fizičke granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, nazvane sigurnosnom mrežom ili "backstopom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:44