DRUGAČIJA OČEKIVANJA

NOVO KRIZNO ŽARIŠTE U EUROPI? Erdogan grmio: 'Povlačenje turskih vojnika ne dolazi u obzir, bit ćemo tu zauvijek!'

 Murad Sezer / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak u Istanbulu da potpuno povlačenje turskih vojnika s Cipra, što traži ciparski predsjednik Nicos Anastasiades, "ne dolazi u obzir".

"Potpuno povlačenje turskih vojnika ne dolazi u obzir", rekao je turski predsjednik, dodajući da Turska Republika Sjeverni Cipar, koju priznaje jedino Turska, "intenzivno radi i ističe svoju iskrenost", dok Cipar i Atena "i dalje imaju drugačija očekivanja."

Erdogan je ocijenio da grčka strana ponovno izbjegava rješenje ciparskog problema, upozorivši da ne treba očekivati rješenje bez Turske.

"Jasno smo kazali Cipru i Grčkoj da ne trebaju očekivati rješenje bez Turske kao jamca. Bit ćemo ondje zauvijek", rekao je.

Pregovori u Ženevi o Cipru završili su u petak rano ujutro. Dogovoreno je da se nastavi s razgovorima.

Erdogan je spomenuo i spor oko rotirajućeg predsjedništva federalnim Ciprom podijeljenim na dva entiteta. Ocijenio je da je "neprihvatljivo" da Grci predsjedaju četiri mandata, a Turci samo jedan.

Ranije je rekao da je predloženo da se Grcima daju dva mandata za jedan turski. "To je pravedno. Ako želimo pravedan i opći mir, tako treba biti."

Istaknuo je da Ankara nije spremna ni na kakve druge ustupke.

Reagirajući na Erdoganove riječi, grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias ponovno je novinarima u Ženevi kazao da rješenja za Cipar neće biti dok se ne okonča turska "okupacija" sjevernog dijela otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:13