DODATNA OPASNOST

NOVO MOĆNO ORUŽJE RUSKE VOJSKE Testiran novi raketni sistem koji bi trebao rušiti neprijateljske satelite

 Screesnhot: YouTube

Zračne snage ruske vojske prošli su tjedan testirale novi anti-balistički sustav za koji se smatra da će se potencijalno koristiti i za rušenje neprijateljskih satelita, piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Test sustava A-235 Nudol je bio proveden 16. prosinca, a prema nekim ruskim medijima radi se o već petom testiranju novog oružja - u ovom slučaju test nije uključivao presretanje projektila, već "samo" mogućnosti ogromnog projektila.

Prema službenoj Moskvi A-235 je anti-balistički sistem predviđen za presretanje i rušenje neprijateljskih projektila u trenutku kad oni dosegnu nisku orbitu Zemlju, u kojoj se nalaze i sateliti, dakle također potencijalne mete.

Naravno, ova ideja nije prvo Rusima pala na pamet budući da su Amerikanci još 2008. godine SM-3 sustavom (također dezigniran kao "anti-balistički") srušili vlastiti neispravni špijunski satelit. Ako ruski sustav bude razvijen do kraja, on bi predstavljao ozbiljnu prijetnju za američke (ili kineske npr.) satelite, na primjer GPS satelite koji američku vojsku opskrbljuju preciznim koordinatama ili čak komunikacijske satelite.

Iako brzina testova sugerira da je Nudol jedan od prioriteta u razvoju moderne ruske vojne tehnologije, nije poznato kada će se naći u sklopu vojnih snaga. Zbog loše ekonomske situacije u Rusiji i smanjivanja vojnog budžeta prvi put nakon 90-ih godina prošlog stoljeća, otvorena je mogućnost da će se i A-235 Nudol sustav naći na listi projekata koji će pričekati neko financijski bolje vrijeme.

Putin pozvao na jačanje nuklearnog vojnog potencijala Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pozvao na osnaživanje nuklearnog potencijala svoje države te na osiguravanje mogućnosti da njihove rakete mogu probiti bilo kakav proturaketni sustav.

- Moramo ojačati vojni potencijal strateških nuklearnih snaga, pogotovo s raketnim sustavima koji mogu pouzdano probiti bilo kakav postojeći ili eventualni obrambeni proturaketni sustav - rekao je Putin na sastanku ministarstva obrane, a prenijele ruske agencije.

- Moramo pažljivo pratiti sve promjene u ravnoteži moći i u političko-vojnoj situaciji u svijetu, pogotovo uz ruske granice, te ubrzano prilagoditi planove za neutraliziranje prijetnji našoj državi - smatra ruski predsjednik. Istaknuo je kako je ruska vojska uspješno pokazala svoje sposobnosti u Siriji.

- Sirijska vojska je primila značajnu podršku zahvaljujući kojoj je provela nekoliko uspješnih operacija protiv militanata - dodao je Putin.

Rusija je od rujna 2015. zračnim snagama podržala sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada, a specijalni kontingenti ruske vojske djelovali su i na tlu. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu otkrio je kako je vojska "testirala 162 vrste modernog naoružanja tijekom vojne kampanje u Siriji", uključujući ratne zrakoplove Suhoj i helikoptere MiG i Kamov.

- Pokazali su se veoma učinkovitima - zaključio je ministar.

Rusija je zabrinuta raspoređivanjem proturaketnog sustava koje SAD namjerava izvesti u istočnoj Europi, za koji Washington navodi da je namijenjen zaštiti Europe od moguće iranske prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:17