NIKAD GORA ATMOSFERA

NOVO OTKRIĆE KOJE ĆE RASPLAMSATI RAT LONDONA I MOSKVE Britanska policija došla do novog otkrića - ruski biznismen s londonskom adresom je ubijen!

 
 Profimedia, Reuters

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson odbacio je i posljednji element političke korektnosti u slučaju trovanja ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije. On je otvoreno optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio uporabu nervnog otrova u napadu. Premijerka Theresa May optužila je Rusiju. No, Johnson, koji je u konfliktu s premijerkom jer misli da bi on trebao raditi njezin posao, izjavio je da je to posljedica svađa s Putinovim Kremljem.

Dodao je kako je to prvi put nakon Drugoga svjetskog rata da se bojni otrovi koriste na ulicama Europe. "Nemamo ništa protiv Rusa i ne smije biti rusofobije kao posljedice ovoga što se dogodilo", rekao je Johnson. Kremlj je odmah reagirao. "Bilo kakva referencija ili spominjanje našeg predsjednika u ovom slučaju je šokirajuće i predstavlja kršenje diplomatskih pravila pristojnog ponašanja preko kojih se ne može prijeći", izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Rusija još uvijek nije objavila mjere kojima kani odgovoriti na britansko protjerivanje 23 ruska diplomata i niz drugih zabrana koje se odnose na ulaganje i odnose dviju država. Tako je odgođen i posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Osim toga, iz Moskve je stigla vijest da će Rusija pokrenuti kriminalističku istragu pokušaja ubojstva njihove državljanke Julije Skripalj te očekuju suradnju svojih britanskih kolega. Premijerka May je jučer objavila da je od Organizacije za zabranu kemijskog naoružanja zatražila da organizira neovisnu istragu koja bi potvrdila da je na britanskom tlu upotrijebljen nervni otrov novičok koji je proizvodio Sovjetski Savez, a poslije i Rusija. Tako kani prekinuti bilo kakva dvoumljenja oko tog agensa.

Dok traje diplomatsko prepucavanje Moskve i Londona, i dalje je otvoreno ključno pitanje svih detektivskih priča: motiv, zašto je to učinila Rusija - ako jest - i to baš sada? Sa svojim se viđenjem događaja u raspravu uključio i lider opozicijskih laburista Jeremy Corbyn koji je već pod udarom javnosti jer nije stao uz vladu u optužbi Rusije. On je jučer u tekstu u The Guardianu kao mogućeg počinitelja naveo rusku mafiju koja je mogla izvesti napad. Dodao je kako ne treba podizati emocije te istaknuo kako je tijekom godina u parlamentu vidio brojne slučajeve međunarodnih kriza u kojima su glavnu ulogu igrale emocije pa je sve završilo izuzetno loše.

Policija pokrenula istragu za ubojstvo Nikolaja Gluškova

Britanska policija pokrenula je istragu za ubojstvo Nikolaja Gluškova (68), ruskog emigranta i prijatelj pokojnog oligarha Borisa Berezovskog. Tvrde da u ovom trenutku nema dokaza da je njegova smrt povezana sa slučajem trovanja bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

On je prije nekoliko dana pronađen mrtav u svom londonskom stanu. Policija je njegovu smrt proglasila sumnjivom nakon što je utvrđeno da je zadavljen. U službenom priopćenju se navodi da je Gluškov umro od nasilne ozljede na vratu.

Njegov tjelohranitelj francuskog porijekla otkrio je za Telegraph kako je njegov poslodavac planirao bijeg u slučaju da njegov život bude u opasnosti.

- Rekli su nam da pripremimo bijeg za Gluškova.

Isti tjelohranitelj radio je i za Berezovskog rekavši da je trovanje uvijek predstavljalo prijetnju.

- Boris je otvoreno govorio da su direktno od Putina stizale naredbe za likvidaciju njega i njegovih prijatelja, rekao je tjelohranitelj koji je želio ostati anoniman.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, Gluškov je radio za rusku državnu aviokompaniju Aeroflot i auto kompaniju LogoVAZ u vlasništvu Berezovskog. 1999. godine Berezovski je ušao u sukob s Vladimirom Putinom i pobjegao iz Rusije te se nastanio u Velikoj Britaniji. Gluškov je dotle u Rusiji optužen za pranje novca i prijevaru te je u zatvoru odslužio pet godina. Oslobođen je 2004.

Posljednjih godina, Gluškov je živio u Londonu gdje je dobio politički azil. 2011. godine svjedočio je na sudu u korist Berezovskog koji je tužio Romana Abramoviča, također tajkuna, koji je ipak uspio ostati u dobrim odnosima s Kremljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:08