NIBILI JE NENAMJERNO

NOVO PRIZNANJE FACEBOOKA Kopirali su više od 1,5 milijuna e-mail kontakata bez pristanka korisnika, a sve je započelo još u svibnju 2016.

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.04.2019. u 16:50

March 1, 2019 - Rome, Italy, Italy - Facebook announced on Friday changes to the way in which political advertisements are handled on the social media site in view of the next European Parliament elections. The 2019 European elections will be held in the 27 member states of the European Union between 23 and 26 May, as unanimously decided by the Council of the European Union., Image: 423746147, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archive

Facebook je „nenamjerno” preuzeo e-mail kontakte više od 1,5 milijuna korisnika, ne tražeći prethodno od njih dozvolu, priopćili su iz te društvene mreže javlja Hina.

Podaci su prikupljeni putem sustava koji se koristi za provjeru identiteta novih članova, prenosi BBC.

Facebook je tražio od novih korisnika lozinku za e-mail račun i potom kopirao njihove kontakte.

U četvrtak su izvijestili da su promijenili metodu registracije novih korisnika kako bi se prekinulo preuzimanje kontakata.

Svi korisnici čiji su kontakti preuzeti bit će o tome obaviješteni a svi kontakti preuzeti bez pristanka korisnika izbrisani, poručuju iz Facebooka.

Vjeruje se da je Facebook preuzete podatke koristio za mapiranje društvenih i osobnih veza među korisnicima.

Preuzimanje e-mail kontakata bez pristanka započelo je u svibnju 2016., kazali su iz Facebooka za Business Insider koji je izvijestio o tome.

Prije toga Facebook je pitao nove korisnike žele li potvrditi svoj identitet putem e-mail računa. Pitalo ih se i žele li dobrovoljno učitati svoj e-mail adresar.

Opcija i tekst o preuzimanju kontakata izmijenjeni su u svibnju 2016., no osnovni kod koji je kopirao kontakte ostao je netaknut, pojasnili su iz Facebooka.

Krajem ožujka u Facebooku su otkrili da su lozinke oko 600 milijuna korisnika mjesecima bile interno pohranjene u plain text formatu, dodaje BBC.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo