ANDRES MANUEL LOPEZ OBRADOR

NOVOIZABRANI MEKSIČKI PREDSJEDNIK NAJAVIO REFERENDUM O SVOM OPOZIVU! 'Izabrali ste me, opozovite me ako hoćete, ali siguran sam da nećete'

 
Andres Manuel Lopez Obrador u lipnju 2018.
 REUTERS/Israel Leal

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador sastao se u utorak s odlazećim čelnikom države Enriqueom Pena Nietom, nekoliko sati nakon što je rekao da će riskirati svoju dužnost sazivanjem referenduma o svom opozivu na polovici šestogodišnjeg mandata.

Lopez Obrador (64), bivši gradonačelnik Ciudad de Mexica, pobijedio je u nedjelju sigurnom većinom, zadavši koban udarac establišmentskim strankama i postavši prvim ljevičarem koji je pobijedio na predsjedničkim izborima u Meksiku od 2000. kada je završila višedesetljetna vladavina jedne stranke.

On se dovezao u predsjedničku palaču na sastanak s centrističkim predsjednikom Enriqueom Pena Nietom u bijelom volkswagen sedanu.

Nakon sastanka Lopez Obrador je najavio da će američki državni tajnik Mike Pompeo 13. srpnja posjetiti Meksiko. Također je rekao da neće živjeti u predsjedničkoj palači, te da će njegova predsjednička plaća biti upola manja od one koju je primao njegov prethodnik.

Lopez Obrador obećao je da će poboljšati život Meksikanaca i globalnu reputaciju zemlje okončanjem korupcije, provedbom zakona i smanjenjem jaza između bogatih i siromašnih.

U intervjuu za televiziju u ponedjeljak kasno navečer kazao je kako će održati referendum o svom opozivu nakon tri godine mandata kako bi upitao javnost ima li i dalje vjere u njegovo predsjedništvo. Ranije je izjavio da će održavati referendum svake dvije godine.

"Kao što su me izabrali, tako će imati šansu da me uklone, ali sam siguran da ću pobijediti jer ću donijeti rezultate", kazao je on ponovivši svoja obećanja iz kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:44