KINESKI MILIJARDERI

Novopečeni bogataši poručili Buffettu: Ne damo naš novac za nekakve udruge

Gates i Buffett su u potrazi za bogatašima filantropima otputovali u Kinu

PEKING - Američki milijarderi i jedni od najbogatijih ljudi na svijetu, Bill Gates i Warren Buffett, pridobili su zasad jednog kineskog superbogataša za svoj projekt “Giving Pledges”.

Istup bez odobravanja

Nakon što je 40 američkih milijardera obećalo ostaviti svoju imovinu na korist čovječanstvu ili siromašnima, Gates i Buffett su organizirali banket za 50 najbogatijih Kineza.

Chen Guangbiao, koji je u Kini već poznat po donacijama, izjavio je da će novac ostaviti društvu jer uspjeh duguje radnicima. Njegov istup nije izazvao odobravanje kao što bi se očekivalo. Praksa darivanja u dobrotvorne svrhe u Kini nije, naime, razvijena kao u drugim zemljama. Chena se ipak najviše kritiziralo zbog tretmana vlastite obitelji. Dok se njegovo bogatstvo procjenjuje na više od pola milijarde dolara, njegova je sestra peračica suđa i živi od 170 dolara mjesečno. Brat, pak, radi kao zaštitar. - Pokušao sam im pomoći, ali jedno je prokockalo novac, a drugo ga je potratilo lošim poslovnim potezima - rekao je Chen. Najveći problem koji je dočekao Gatesa i Buffetta na najbrže rastućem tržište milijardera bio je kineski stav prema kojemu je odluka o darivanju privatna, a američka filantropija samo način da se izbjegne porez.

Prikupljanje ideja

Mnogi su navodno odbili poziv. - Prava filantropija je stvaranje bogatstva i radnih mjesta - izjavio je najbogatiji Kinez Zong Qinghou, koji se nije pojavio na večeri. Gates i Buffett ističu da banket nije niti imao cilj prikupiti donacije, nego ideje. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:05