MAMA I ŠEFICA VLADE

NOVOZELANDSKA PREMIJERKA OPET NA KORMILU DRŽAVE Porodiljni dopust trajao je tek šest tjedana, njezin je zamjenik zamalo izazvao diplomatski incident

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 30.07.2018. u 11:48

New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern carries her newborn baby Neve Te Aroha Ardern Gayford with her partner Clarke Gayfor as she walks out of the Auckland Hospital in New Zealand, June 24, 2018. REUTERS/Ross Land - RC18BB14ED00
REUTERS

 

WELLINGTON - Točno šest tjedana otkako je rodila djevojčicu Neve, novozelandska premijerka Jacinda Ardern vratit će se u četvrtak u svoj premijerski ured.

Tridesetosmogodišnja premijerka preuzet će ponovno dužnost u trenutku kada će vršitelj dužnosti premijera, njezin zamjenik Winston Peters, napustiti zemlju kako bi sudjelovao na sastanku Udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

"Premijerka će ponovno preuzeti dužnost od trenutka kada moj zrakoplov poleti u ponoć sa srijede na četvrtak", kazao je Peters novinarima u ponedjeljak.

Ardern je u nedjelju izjavila za medije kako "njezina obitelj funkcionira stvarno dobro iako beba još nema rutinu o kojoj bi se moglo govoriti".

"Sjedim ovdje, provodim nedjelju kako obično provodim nedjelje, uz malo promjena", objavila je premijerka za svoje pratitelje na društvenim mrežama.

"No ovoga puta uz malo dodatne organizacije i koordinacije i malo ljuljanja dok istodobno proučavam papire, multitasking kakvog poznaje svaki roditelj", navela je premijerka uz video na kojem se vidi kako nožnim prstima lagano ljulja kolijevku.

"Dočekat ću se na tlu trčeći", obećala je premijerka dodavši da znade kako se to od nje očekuje.

 

Njezin partner, TV voditelj Clarke Gayford, uzet će porodiljski dopust kada se Ardern vrati na posao.

Njezin zamjenik Winston Peters u međuvremenu je zamalo uspio izazvati diplomatski incident  i mrvicu zahladiti odnose sa susjednom Australijom. Inače čvrsti i prijateljski odnosi sa Australijom počeli su se narušavati zbog kontinuirane deportacije novozelandskih državljana.

Peters je prije nekoliko dana optužio Australiju da je iskopirala novozelandsku zastavu. Zatražio je od susjeda da ju promjene jer je vrlo slična novozelandskoj. Nije to prvi poziv Australiji da promijeni dizajn zastave. Peters se poziva na činjenicu da je zastava Novoga Zelanda čak 50 godina starija od australske. Peters je pritom sugerirao susjedima da bi njihova nova zastava morala sadržavati i velikog klokana.

Novozelandska premijerka ustanovila je trudnoću nekoliko dana prije nego li će u listopadu prošle godine položiti prisegu na dužnost. Par je u siječnju objavio da čeka bebu.

Ardern je druga čelnica vlade u povijesti koja je rodila u vrijeme dok je obavljala dužnost premijerke. Prije nje je pakistanska premijerka Benazir Butto 1990. godine rodila kćer dok je bila na dužnosti. 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo