PROMJENA ZAKONA

Novozelandska premijerka želi ograničiti pristup vatrenom oružju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2019. u 08:18

New Zealand Prime Minister Jacinda Ardern meets representatives of the Muslim community at Canterbury refugee centre in Christchurch, New Zealand March 16, 2019. New Zealand Prime Minister's Office/Handout via REUTERS. ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.
REUTERS

Jacinda Ardern

Izmjene zakona zbog ograničavanja pristupa vatrenom oružju bit će glavna tema kabineta novozelandske premijerke Jacinde Ardern, koji će se u ponedjeljak sastati prvi put nakon masakra u Christchurchu, u kojemu je australski ekstremist Brenton Tarrant u petak u dvije džamije ubio 50 muslimanskih vjernika a još 50 ranio.

Nakon napada Ardern je obećala promijeniti zakone o oružju, kako bi se hitno ograničio pristup vatrenom oružju, a posebno poluautomatskom oružju, kao što je puška AR-15, koju je koristio ubojica.

- Ono što javnost s pravom sada pita jest zašto i kako je moguće da se na Novom Zelandu može kupiti vojno poluautomatsko oružje - izjavila je Ardern.

Novi Zeland je država sa samo 5 milijuna ljudi, a procjenjuje se da je u zemlji 1,5 milijuna komada oružja.

Prema podacima koje su objavili mediji, u 2017. godini pozitivno je riješeno više od 99 posto zahtijeva za izdavanje dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Naime, od 43.509 zahtjeva za izdavanje dozvole, samo je 188 zahtjeva odbijeno, pokazali su podaci.

Mediji izvješćuju i da su nakon najava o pooštrenju građani požurili kupiti oružje prije nego što nastupi bilo kakva zabrana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo