VLAST U SIRIJI

'O ASADOVOJ SUDBINI NE KANIMO NI S KIM RASPRAVLJATI! Šef sirijske diplomacije o sudbini sirijskoga predsjednika

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2016. u 14:45

Syrian President Bashar al-Assad speaks during a meeting with Russian President Vladimir Putin at the Kremlin in Moscow, Russia, October 20, 2015. Assad flew into Moscow on Tuesday for a meeting with Putin during which the two men discussed their joint military campaign against Islamist militants in Syria, a Kremlin spokesman said. Picture taken October 20, 2015. REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. - RTS5E7K
© RIA Novosti / Reuters / REUTERS

Šef sirijske diplomacije Valid Mualem u subotu je izjavio da o sudbini sirijskoga predsjednika Bašara al Asada ne kani ni s kim raspravljati te kako je oporbi bolje da, ukoliko to pitanje želi otvarati na pregovorima u Ženevi u ponedjeljak, onamo ni ne dolazi.

Dva dana uoči održavanja pregovora istu je poruku Mualem uputio i izaslaniku UN-a za Siriju Staffanu de Misturi, a u ovom trenutku je jaz između predstavnika režima i oporbe je ogroman.

"Nećemo razgovarati ni sa kime tko govori o poziciji predsjedništva. Bašar je 'crvena crta', vlasništvo sirijskog naroda", kazao je Mualem na tiskovnoj konferenciji u Damasku pozvavši "one koji misle to postaviti" da odmah odustanu od toga.

Mualem je dodao da će vladino izaslanstvo otputovati u Ženevu u nedjelju i da će se u sljedeća 24 sata vratiti u Damask ukoliko se druga strana ne pojavi.

Predstavnici sirijske oporbe su nakon Mualemove izjave optužili Damask da sprječava održavanje mirovnih pregovora i prije nego što su počeli.

"Čini mi se da Mualem upravo pokopava pregovore u Ženevi", ocijenio je član oporbenog Visokog povjerenstva za pregovore Monzer Makus za televiziju Al Arabiju Al Hadat.

Sirijska oporba želi da se razgovori u Ženevi fokusiraju na uspostavu prijelaznog izvršnog tijela vlasti s punim izvršnim ovlastima i odbacuju ideju pridruživanja proširenoj sirijskoj vladi.

Izdvajamo