PORUKA IZ BRUXELLESA

'O RJEŠENJU MORAMO RAZGOVARATI A NE SLATI TWEETOVE' Više europskih ministara odbacuje Trumpov zahtjev o povratku boraca IS-a u Europu

 REUTERS

Više ministara vanjskih poslova zemalja Europske unije odbacilo je u ponedjeljak zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa da Europa ponovo primi strane borce zatočene u Siriji, koji su se borili na strani terorističke Islamske države, o čemu bi se tijekom dana trebalo razgovarati i na europskoj razini.

Trump je u subotu zatražio od Europe "da natrag primi preko 800 boraca ISIL-a koji su uhićeni u Siriji i izvede ih pred sud", koristeći u poruci akronim za ekstremističku Islamsku državu.

Sjedinjene Države, koje povlače svoje snage iz Sirije, biti će u suprotnome prisiljene osloboditi te radikalne borce, zaprijetio je Trump u poruci na Twitteru. Mnogi od zatočenih su, po njegovim riječima, europski državljani s pravom na povratak.

"Ovo jest problem. Mi u Europi svjesni smo toga", kazao je luksemburški ministar vanjskih Jean Asselborn uoči razgovora o tome u Bruxellesu sa svojim europskim kolegama.

Luksemburški šef diplomacije kritizirao je Trumpa zbog pokretanja ovog pitanja na Twitteru.

"Želimo li naći razumno rješenje tada o tome moramo razgovarati. A ne slati tweetove u oba smjera, to nema smisla", kazao je Asselborn.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je da će američki zahtjev "biti teško ostvariti" zbog velikih sigurnosnih zahtjeva s tim u vezi.

Istaknuo je kako bi bilo moguće prihvatiti natrag strane borce samo tako da oni odmah budu odvedeni u pritvor dok protiv njih bude pokrenut sudski postupak. "U pravnom smislu situacija je takva da njemački državljani imaju pravo na povratak", kazao je Maas najavivši da će Njemačka o ovome problemu razgovarati i sa Sjedinjenim Državama i sa svojim europskim partnerima.

"Kako god bilo, to svakako nije tako jednostavno kako to zamišljaju u Americi", kazao je Maas.

Austrijska ministrica Karin Kneissl kazala je da ne može shvatiti Trumpov zahtjev, ističući kako neće biti "ni u čijem interesu" osloboditi strane borce koje su uz velike rizike uhitili međunarodna koalicija i kurdski borci.

U međuvremenu je njezin mađarski kolega Peter Szijjarto kazao da je jedan od "najvećih europskih izazova" spriječiti strane borce da se vrate u Europu.

Teroristička Islamska država mogla bi uskoro biti istjerana iz svog posljednjeg uporišta u istočnoj Siriji.

Prema navodima Kurda, stotine boraca Islamske države, koji su strani državljani, nalaze se, zajedno sa ženama i djecom, u zatvorima i izbjegličkim logorima u sjevernoj Siriji.

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom istaknula je u ponedjeljak kako je od 2011. njezina zemlja objavila najviši stupanj upozorenja protiv putovanja u Siriju.

"Ako putujete unatoč tome tada ne možete računati na konzularnu pomoć", kazala je. "No postoji razlika između onih koji su bili borci i njihove djece i to je problem o kojem razgovaramo kako ga riješiti", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:16