MUTNE VODE

Obama je znao da slijedi akcija, a Medvedev da postoje špijuni u SAD-u

Rusija i Amerika tvrde da afera neće uopće škoditi razvoju odnosa
U.S. President Barack Obama (R) and Russia's President Dmitry Medvedev walk across Lafayette Park from the White House to U.S. Chamber of Commerce to attend the U.S.-Russia Business Summit in Washington, June 24, 2010. Obama and Medvedev agreed on Thursday to allow U.S. companies to restart exports of poultry to Russia as the two leaders found common ground on trade and investment. REUTERS/Larry Downing (UNITED STATES - Tags: POLITICS)
 Reuters

MOSKVA, WASHINGTON - Moskva je najprije tvrdila da su vijesti o 11 tajnih ruskih agenta koji su pod lažnim imenima djelovali u SAD-u “bez temelja i neprikladne”. Špijuni, koji špijuni?, pitali su mahom ruski dužnosnici čak ismijavajući akciju. Premijer Vladimir Putin izjavio je i da su američki istražitelji “izvan kontrole”. No, dan kasnije potvrđeno je da su neke od uhićenih osoba ruski državljani.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova svejedno je kritiziralo tempiranje uhićenja u SAD-u. - Bilo je to vrlo elegantno - izjavio je Lavrov. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki kolega Barack Obama susreli su se, naime, tjedan dana ranije u SAD-u. Zajedno su ručali i dogovorili značajnu i vrijednu trgovinsku suradnju.

Mnogi su zbog toga bili uvjereni da su uhićenja pokušaj sabotiranja dobrih novih odnosa među bivšim žestokim protivnicima (njih se dvojica još nisu oglasili o uhićenjima). No, nakon ljutitih izjava prvog dana, obje zemlje objavile su danas kako incident neće naštetiti odnosima Rusije i SAD-a koji su u usponu. Iz Obamina ureda stigla je izjava da se za istragu znalo i prije Medvedevljeva posjeta, no kako ništa nije spomenuto na sastanku. Tvrdi se da se pristupilo uhićenjima jer su postojale naznake da će neki iz skupine napustiti zemlju.

Jedan od najpoznatijih ruskih prebjega za vrijeme Hladnog rata Oleg Gordievski, bivši šef londonskog ogranka KGB-a, izjavio je u međuvremenu da Rusija vjerojatno ima 50 ili 60 parova koji prikriveni žive u SAD-u i rade za ruske obavještajce. Gordievski tvrdi da Medvedev sigurno zna da ih ima i koliko ih ima, no ne zna detalje i imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:24