SASTANAK S HOLLANDEOM

OBAMA O RUŠENJU RUSKOG AVIONA 'Turska se ima pravo braniti, a neka Rusi počnu gađati ISIS pa će biti i manje prostora za pogreške'

 YURI GRIPAS / AFP PHOTO

Predsjednik SAD-a Barack Obama na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednikom Francuske Francoisom Hollandeom u utorak, obvezao se da će pomoći Francuskoj i drugim saveznicima u borbi protiv Islamske države, prenosi USA Today . Međutim, prilikom obraćanja medijima Obama nije podržao francusku inicijativu da i Rusija bude dio velike koalicije koja će nastaviti napade na IS.

'Kao Amerikanci, mi stojimo uz svoje prijatelje', rekao je predsjednik Obama na konferenciji koja je održana nakon sastanka s predsjednikom Hollandeom. 'Sjedinjene Američke Države će sa saveznicima privesti pravdi teroriste koji su 13. studenog napali Pariz, ali i one koji su ih sponzorirali i podupirali'.

Predsjednik Hollande zahvalio se SAD-u na potpori te je otkrio da ga je predsjednik Obama prvi od svjetskih državnika nazvao nakon brutalnih napada na Pariz prije više od 10 dana.

'Terorizam pod patronatom Islamske države ne može se tolerirati', rekao je Obama. 'Mora ga se uništiti i to ćemo učiniti zajedno'. Hollande je podsjetio da je Vijeće sigurnosti nedavno jednoglasno dalo podršku koaliciji koja se bori protiv Daesha, drugog imena za ISIS. 'Bašar al-Asad mora otići jer je zaslužan za najveći broj stradalih u Siriji, a Francuska može surađivati s Rusijom ukoliko se oni koncentriraju na ISIS', dodao je Hollande. Hollande je tijekom odgovaranja na pitanja medija potvrdio da Francuska u ovom trenutku neće slati kopnene snage u Siriju.

Hollandeovi napori da oformi novu koaliciju nailaze na prepreke u vidu sumnji SAD-a naspram uključenja Rusije u borbu u Siriji i odbijanje slanja kopnene vojske u Siriju i Irak s namjerom borbe protiv terorističke skupine. Tursko rušenje ruskog borbenog zrakoplova posao izgradnje koalicije dodatno će otežati.

Obama je na konferenciji rekao da će Turska i Rusija morati zajednički smiriti novonastalu situaciju. 'Ako se Rusija koncentrira na borbu protiv ISIS-a, tada će biti manje prostora za pogreške', rekao je Obama.

Umjesto toga, Obama je rekao da će SAD zajedno s koalicijom koju sačinjava više od 60 država intenzivirati provođenje postojeće strategije koja uključuje zračne napade na ključne mete, uvježbavanje lokalnih snaga za kopnenu borbu protiv ISIS-a i pojačavanje humanitarnih i diplomatskih aktivnosti. Obama je pozvao i Europsku uniju da uvede dogovor kojim bi se tvrtke za zračni promet obvezale dijeliti više informacija o putnicima.

Sastanak Hollandea i Obame koji je prethodio obraćanju medijima održan je kako bi predsjednici dvaju država usuglasili planove za borbu protiv IS-a. Osim toga predsjednici su diskutirali i o ulozi i angažmanu Rusije u borbama u Siriji budući da Rusija podržava režim Bašara al-Asada, što, prema njima, oblikuje i rusko djelovanje u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:49