NOVA NADA?

Obama: Palestinci su u nepodnošljivom stanju

Govor predsjednika SAD-a bio je iščekivan u islamskom svijetu kao ruka pomirenja iz Washingtona, ali nakon istupa u Kairu analitičari su uglavnom razočarani.

Američki predsjednik Barack Obama u današnjem govoru na Sveučilištu u Kairu među ostalim je rekao i da SAD neće okrenuti leđa “legitimnoj želji Palestinaca za državom” te da je jedino rješenje palestinsko-izraelskog konflikta politički koncept dviju država.

U govoru održanom u sklopu europsko-bliskoistočne turenje Obama je podsjetio na 60 godina izbjeglištva i preseljenja kroz koje prolazi palestinski narod i poručio da nema sumnje da je stanje u kojem se Palestinci nalaze “neodrživo”.

- Amerika neće ignorirati legitimne palestinske aspiracije za dostojanstvo i državu - rekao je američki čelnik i pozvao istodobno Palestince da se odreknu svakoga nasilja. Obama je ujedno poručio Izraelcima da SAD neće prihvatiti daljnje građenje izraelskih naselja na palestinskim područjima, nazivajući to ozbiljnim prijetnjama miru.

Obamin govor bio je iščekivan u islamskom svijetu kao moguća prekretnica u odnosima sa SAD-om i ruka pomirenja iz Washingtona, ali nakon istupa u Kairu kojem je američki čelnik doista ponudio “novi početak”, analitičari su uglavnom razočarani jer tvrde da u govoru nije ponuđeno ništa novo.

Hazim al-Nuaim sa sveučilišta u Bagdau istaknuo je da Obama nije ponudio nikakvo rješenja za Irak i da je očito kako se pokušava distancirati od svega što se događa u toj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:43