POVIJESNA IZJAVA

Obama stao u obranu homoseksualaca: Istospolnim parovima treba omogućiti da se vjenčaju!

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.05.2012. u 22:37

JIM WATSON

Njegov stav dolazi tri dana nakon što je potpredsjednik Joe Biden rekao u televizijskom intervjuu da mu ne smeta homoseksualni brak

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama se u srijedu na tv kanalu ABC prvi puta izjasnio u korist homoseksualnih brakova.

"Za mene osobno, važno je reći da mislim da istospolnim parovima treba omogućiti da će vjenčaju", rekao je i naglasio da se američke države trebaju o tome izjasniti.

Obama time postaje prvi američki predsjednik na dužnosti koji zauzima takvo stajalište i to manje od šest mjeseci prije predsjedničkih izbora, dok je do sada bio vrlo neodređen u vezi te potencijalno eksplozivne društvene teme.

Mjesecima je demokratski predsjednik, koji se 2008. izjasnio za civilna partnerstva, ali nije podržao homoseksualne brakove, govorio da se razvija njegovo stajalište o toj temi.

Njegov stav dolazi tri dana nakon što je potpredsjednik Joe Biden rekao u televizijskom intervjuu da mu ne smeta homoseksualni brak.

ABC je rekao da je Obama opisao svoje poglede kao osobne te da još podržava koncepciju da američke savezne države trebaju o tome odlučiti.

Izdvajamo