EUROPA JOŠ SUZDRŽANA

OBAMIN UDAR NA PUTINA Zbog rata u Ukrajini pod sankcije stavio najmoćnije ruske kompanije

 AFP

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države pojačale su u srijedu sankcije protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini, a njihova meta su velike ruske banke te tvrtke iz obrambenog i energetskog sektora.

Na listi se tako našao naftni gigant Rosnjeft te treća najveća banka u Rusiji Gazprombank, ali i viši ruski dužnosnici te proruski pobunjenici u istočnoj Ukrajini.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u kratkom obraćanju novinarima u Bijeloj kući u srijedu je rekao da sankcije uvodi jer Rusija i dalje odbija raditi na diplomatskom rješenju krize, i dalje odbija zaustaviti dostavu oružja pobunjenicima te ih i dalje aktivno podržava. Kazao je da je o tome već nekoliko puta razgovarao s Vladimirom Putinom, ali da dosad nijedan američki zahtjev nije ispunjen.

Kazao je i da su u tijeku konzultacije s Europskom unijom o tome na koji bi se način i Bruxelles mogao pridružiti novoj rundi američkih sankcija. Iskazao je podršku ukrajinskom narodu u upravljanju vlastitom sudbinom.

Moskva zasad nije reagirala na najnoviji potez Washingtona.

EU pojačao restriktivne mjere protiv Rusije

Čelnici EU odlučili su u srijedu na sastanku na vrhu u Bruxellesu pojačati restriktivne mjere protiv Rusije, ali bez uvođenja ekonomskih sankcija.

"Europsko vijeće se suglasilo proširiti restriktivne mjere prema ciljanim entitetima, uključujući Rusku Federaciju, koji materijalno ili financijski podupiru akcije koje podrivaju ili ugrožavaju ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost", kaže se u zaključcima koje su usvojili čelnici 28 zemalja članica.

Popis tih entiteta bit će utvrđen do kraja ovoga mjeseca.

Čelnici EU zatražili su od Europske investicijske banke da ne zaključuje nove financijske aranžmane u Rusiji, a unutar Europske banke za obnovu razvoj (EBRD) zemlje članice će djelovati koordinirano kako bi prekinule nove financijske operacije u Rusiji.

EU je do sada zabranio izdavanje viza i zamrznuo imovinu za više od 70 ruskih i ukrajinskih proruskih dužnosnika. EU se još uvijek suzdržava od opsežnijih ekonomskih sankcija protiv Rusije, u prvom redu jer bi time bili pogođeni interesi više zemalja članica. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:59