TKO JE ODGOVORAN ZA NAPAD?

OBITELJI ŽRTAVA NAPADA NA TWINSE ŽELE TUŽITI SAUDIJSKU ARABIJU Kongres donio zakon koji će im to omogućiti, Obama najavio veto!

 Jonathan Ernst / Sean Adair / REUTERS

Američki kongres donio je zakon koji bi dozvolio obiteljima žrtava poginulih u terorističkim napadima 11. rujna 2001. da tuže Saudijsku Arabiju. Zakon je donesen samo dva dana nakon 15-godišnjice tragedije u kojoj je život izgubilo gotovo 3000 osoba, podsjeća Independent.

Zastupnici su svoj glas objasnili "moralnim imperativom" da se obiteljima žrtava omogući traženje pravde. No, problem za njih leži u činjenici da je Bijela kuća najavila da će uložiti veto na takav prijedlog, što spada u krug ovlasti predsjednika SAD-a.

Najviši dužnosnici Saudijske Arabije uvijek su nijekali da je njihova država ili njezini službenici na bilo koji način sudjelovala ili pomagala u napadima. S druge strane, u neovisnom izvješću o napadu, čiji sadržaj nikada nije u potpunosti objavljen (famoznih 28 stranica) navodno se ističe mogućnost upletenosti određenih niže rangiranih saudijskih dužnosnika u pomaganju teroristima al Qaide koji su izveli napad.

U travnju ove godine Saudijci su zaprijetili da će prodati 750 milijardi dolara koje (navodno) drže u američkim obveznicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:08