VELIKI POTRES

OBJAVA KOJA JE CIJELU SITUACIJU OKRENULA NAGLAVAČKE! Stigli rezultati najnovijih anketa, Hillary ljuta na FBI: 'Izravno su se upleli u izbore!'

 Lucy Nicholson / REUTERS

“Izrazito je čudno objaviti takvu vijest s toliko malo informacija neposredno pred izbore. Zapravo, nije samo čudno, to je bez presedana i izaziva duboku zabrinutost”, riječi su kojima je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton reagirala na objavu Jamesa Comeya, direktora FBI-a, da se istražuju još neki njezini mailovi.

Time je otvorena priča koja je bila jedan od glavnih problema demokratske kandidatkinje, a u srpnju je bila zaključena izjavom upravo Comeya da je “Clinton bila nemarna” u korištenju privatnog servera za slanje poruka od kojih su neke mogle imati i povjerljive informacije. Kampanja republikanskog kandidata Donalda Trumpa upravo je na pitanju mailova izgradila tezu da “Clinton treba strpati u zatvor”.

Protiv volje šefice

Novo svjetlo na cijelu priča baca činjenica da je Comey djelovao izravno protiv volje svoje šefice, ministrice pravosuđa Lorette Lynch. Ona je smatrala neprikladnim objavljivati tekuće postupke FBI-a vezane uz predsjedničku kandidatkinju desetak dana prije izbora. Čak štoviše, prenose CNN i New Yorker, Lynch je Comeyu dala naputak da se drži dugogodišnje prakse te da izbjegne poteze koji bi mogli utjecati na ishod predsjedničkih izbora.

Comey se na to oglušio te istaknuo da je smatrao svojom obvezom objaviti informaciju. I otvorio prostor za napade s demokratske strane.
Tako se sada otvara pitanje je li Comey svjesno odlučio utjecati na tijek predizborne kampanje. Mediji su odmah podsjetili da je sadašnji direktor FBI-a bio registrirani birač Republikanske stranke i sudjelovao je kao savjetnik u senatskom istražnom povjerenstvu 1996. godine koje se bavilo kupnjama zemljišta Hillary Clinton i njezina supruga Billa u doba dok je bio guverner Arkanzasa.

U vladi Georgea W. Busha bio je zamjenik ministra pravosuđa, a onda ga je Barack Obama 2013. godine postavio na čelo FBI-a, unatoč oštrim kritikama iz demokratskih redova.

Sudski nalog

U subotu navečer skupina uglednih demokratskih senatora, na čelu s Dianne Feinstein iz Kalifornije (ona bi trebala u novom sazivu biti na čelu odbora za obavještajna pitanja), ultimativno je zatražila od Comeya i Lynch da ih do ponedjeljka iscrpno izvijeste o pismu direktora FBI-a.
Comeyeva je uloga utoliko spornija zna li se da je on morao dobiti sudski nalog da smije ući u sadržaj mailova, o čemu nema govora. Naime, i on ističe kako još nije jasno što se nalazi u mailovima. Nove su poruke otkrivene nakon što su agenti zaplijenili elektroničke uređaje koje su koristili Huma Abedinm, najbliža suradnica Hillary Clinton, i njezin suprug Anthony Weiner od kojeg se razišla kad je otkriveno da je slao ljubavne poruke 15-godišnjakinji. No, i dalje nije jasno je li riječ o nekim novim porukama ili o kopijama mailova koji su već bili dijelom istrage. Što također Comeyev postupak dodatno dovodi u pitanje.

Nove ankete

Najnovija anketa, koju su proveli ABC News i Washington Post nakon Comeyjeve objave, pokazuje kako je razlika između Trumpa i Hillary pala na samo jedan postotni bod - Trump ima 45% podrške a Clinton 46%. Razlika je ipak nešto veća ako se promatraju izgledni glasači - Trump 46% a Clinton 49%, no i ta je razlika unutar statističke pogreške istraživanja.

Meta-analiza stručnjaka Natea Silvera, koja uzima u obzir i zadnje ankete i pridaje im veći značaj, još uvijek daje znatnu prednost Hillary. Prema Silverovim projekcijama, šanse da Clinton osvoji Bijelu kuću sada su oko 78,8%, dok su Trumpove šanse samo 21,1%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:03