MASAKR U SINAGOGI

OBJAVLJEN POPIS ŽRTAVA NAJGOREG ANTISEMITSKOG NAPADA U POVIJESTI SAD-a Čovjeku koji je pobio 11 osoba prijeti smrtna kazna

 
Napadač Robert Bowers se trenutno nalazi u bolnici u Pittsburghu
 REUTERS

Napadač na sinagogu u Pittsburghu, u kojoj je u subotu ubio 11 židovskih vjernika, a ranio šest u najgorem antisemitskom napadu u SAD-u ikada, najvjerojatnije je djelovao sam, priopćili su u nedjelju dužnosnici.

Napadač, kojega su vlasti identificirale kao Roberta Bowersa, ušao je u sinagogu Drvo života (Tree of Life) u Pittsburghu i uz povike "svi Židovi moraju umrijeti", otvorio vatru na vjernike na šabat, tjedni neradni dan za Židove.

Za sada nema naznaka da je taj 46-godišnjak radio u dosluhu s još nekim, kazao je američki tužitelj Scott Brady na konferenciji za novinare dodajući kako se Bowers prvi put pojaviti pred sudom u ponedjeljak popodne.

Bowers je na društvenim mrežama objavio više antisemitskih objava, uključujući jednu objavu u subotu, na dan napada, a u više je navrata bijesno kritizirao Trumpa jer ne čini ništa da zaustavi "najezdu Židova u SAD".

Police vehicles block off the road near the home of Pittsburgh synagogue shooting suspect Robert Bowers' home in Baldwin Baldwin borough, suburb of Pittsburgh, Pennsylvania, U.S., October 27, 2018.   REUTERS/John AltdorferÄ®
REUTERS
Kuća Roberta Bowersa u okolici Pittsburgha

Zastave su u Sjedinjenim Državama spuštene su na pola koplja po nalogu predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio dolazak u Pittsburgh gdje je izvršen zločin nad pripadnicima židovske zajednice, do sada neviđen u SAD-u, za što je Bowers optužen po 29 točaka i prijeti mu smrtna kazna.

Bowers je uhićen i prevezen u bolnicu jer je policija morala otvoriti vatru kako bi ga savladala, a on je uz sebe imao jurišnu pušku i tri komada vatrenog oružja.

Osim 11 ubijenih vjernika, šest je ranjenih, među kojima su četiri pripadnika snaga reda. Nijedno dijete nije ubijeno.

A child visits an impromptu memorial at the Tree of Life synagogue following Saturday's shooting at the synagogue in Pittsburgh, Pennsylvania, U.S., October 28, 2018.   REUTERS/Cathal McNaughton
REUTERS
Građani Pittsburgha donose cvijeće u znak sjećanja na poginule u napadu na sinagogu.

Jedanaest ubijenih u sinagogi su većinom bili stariji vjernici u dobi od 54 do 97 godina. Dvojica braće u 50-tim i muž i žena u 80-tim bili su među ubijenima, prema popisu žrtava koji su objavili dužnosnici.

Trump je osudio "zlo masovno ubojstvo", a njegova kći Ivanka, preobraćena na judaizam, izjavila je da je "Amerika snažnija od čina sektaškog i nastranog antisemita".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:18