NADZORNE KAMERE

OBJAVLJENA SNIMKA JEDNE OD NAJSPEKTAKULARNIJIH PLJAČKI U ZADNJE VRIJEME Pogledajte kako su provalnici u Zelenoj riznici ugrabili plijen od milijardu €

 
Pljačka u Dresdenu
 Twitter

Dvojica osumnjičenika u ponedjeljak su izvela najveću pljačku umjetnina od Drugoga svjetskog rata. Nadzorne kamere uhvatile su ih kako se motaju oko Zelene riznice muzeja u njemačkom gradu Dresdenu, savijaju metalne rešetke na prozoru u prizemlju, razbijaju mali prozorčić i ulaze u muzej.

Nisu gubili vrijeme, nego su odmah krenuli do povijesnog dijela muzeja i vitrina koje su čuvale tri velika seta nakita s najviše dijamanata. Nisu uzeli prevelike komade, nego samo one koje su mogli brzo i jednostavno pohraniti. Nakon brze izvedbe istim su putem izašli iz muzeja i pobjegli automobilom koji ih je čekao u blizini. Točno su znali što traže jer su ukupno “dignuli” gotovo milijardu eura, procjenjuje njemački Bild.

Tijekom večeri policija je i objavila snimku s nadzorne kamere na kojoj se vidi kako pljačkaši grabe svoj plijen.

Na konferenciji za novinare, koju je poslijepodne hitno sazvala uprava muzeja, otkriveno je da je policija o pljački obaviještena u 5 sati ujutro. Još se ne isključuje mogućnost da je u akciji sudjelovalo više osumnjičenika.

Istražuje se i je li zapaljeni automobil, koji je pronađen u blizini muzeja, imao kakve poveznice s pljačkom te je li požar mogao izazvati nestanak struje i onesposobiti sustave. Smatra se da opustošen državni muzej Zelena riznica sadrži najveću kolekciju baroknog blaga u Europi.

Riječ je o više od 4000 izuzetno vrijednih predmeta od zlata, srebra, dragulja i bjelokosti, koji datiraju sve do 18. stoljeća. Među njima su i 63,8 centimetara visoka skulptura “Maor sa smaragdnim pladnjem” te 550- karatni safir koji je bio dar Petra I., ruskog vladara i jedne od najznačajnijih figura u ruskoj povijesti. Policija još ne može sa sigurnošću potvrditi koliko je predmeta ukradeno. U povijesnom dijelu muzeja, u koji je provaljeno, nalaze se tri četvrtine ukupne muzejske zbirke.

U Zelenu riznicu može se ući samo s prethodnom rezervacijom, a broj dnevnih posjetitelja je ograničen.

Izložbeni predmeti se nalaze u devet soba, uključujući Sobu bjelokosti, Sobu pozlaćenog srebra i središnju Dvoranu blaga. Sedamnaest predmeta je trenutačno na posudbi njujorškom Muzeju umjetnosti Metropolitan, među kojima je i najvažniji 41-karatni zeleni dijamant.

“Nije pokradena samo državna kolekcija umjetnina, nego i mi Sasi. Vrijednosti koje se ovdje nalaze su bile one koje su naši ljudi tijekom stoljeća teškom mukom zaradili. Ne možete razumjeti povijest naše zemlje, naše države, bez Zelene riznice i kolekcije umjetnosti”, napisao je na Twitteru predsjednik saske vlade Michael Kretschmer.

Zelena riznica je jedan od najstarijih muzeja u Europi i upravo ondje se 2010. održao prvi sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame. Ovo je najveća pljačka u Njemačkoj od 2017. godine kad je u berlinskom Bode muzeju ukraden 24-karatni zlatni novčić težak 100 kilograma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:36