DOKUMENT NA 448 STRANICA

OBJAVLJENO IZVJEŠĆE KOJE JE ČEKALA CIJELA AMERIKA Specijalni tužitelj otkriva koliko je i što je Trump znao o ruskom miješanju u izbore

 
Donald Trump
 Carlos Barria / REUTERS

>>> NOVO 17:56 Kako piše Washington Post, u Muellerovom izvješću se opisuje sastanak Donalda Trumpa s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom i ministrom pravosuđa Jeffom Sessionsom koji je održan u svibnju 2017, a na kojem je Sessions predsjednika SAD-a izvijestio da je njegov zamjenik Rod Rosenstein upravo imenovao specijalnog tužitelja da provede istragu o mogućem ruskom utjecaju na Trumpov izbor.

Prema zabilješkama šefice Sessionsovog kabineta Jody Hunt, koja je prisustvovala sastanku, Trump se bacio prema naslonjaču svog stolca i rekao: - Oh, Bože, ovo je strašno. Ovo je kraj mog predsjedničkog mandata. Sjeban sam.

Nakon toga je napao Sessionsa, koji se nekoliko dana ranije izuzeo iz odlučivanja o svim aspektima ruske istrage. Rekao mu je da ga je razočarao.

- Svi mi kažu da čim se pojavi neki specijalni tužitelj, da ti je predsjednički mandat upropašten. To traje godinama, a tijekom tog perioda ja neću moći raditi ništa. Ovo je nešto najgore što mi se moglo dogoditi, rekao je tada Trump.

------------------------

17:48 U izvješću je objašnjeno i zašto specijalni tužitelj nije izdao 'subpoenu' kojom bi Trumpa obvezao da se osobno pojavi na ispitivanju umjesto da iskaz o slučaju da pisanim odgovorima. - Iako specijalni tužitelj Mueller vjeruje da je imao ovlast izdati takav obvezujući nalog, smatrao je da bi to dovelo do velike odgode u kasnoj fazi istrage.

Iz izvješća također proizlazi da optužnica protiv Trumpa nije bila ni u igri s obzirom da je Mueller prihvatio pravno tumačenje Ministarstva pravosuđa prema kojemu aktualni predsjednik SAD-a ne može biti predmet kaznenog progona.

U dijelu izvješća o kontroverznoj smjeni direktora FBI-ja Jamesa Comeyja, Mueller navodi da postoje značajni dokazi da je Trump smjenu naredio zbog Comeyjeve nevoljkosti da javno izjavi da Trump osobno nije predmet istrage.

- Neki dokazi sugeriraju da je Trump znao za nedopuštenu komunikaciju svog nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michalea Flynna s bivšim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, ali nema dovoljno dokaza da bi se moglo tvrditi kako je Trump u ovom slučaju počinio kazneno djelo namjernog ometanja pravnog postupka, stoji u izvješću.

- Trump je svom bivšem šefu kampanje Coreyju Lewandowskom naložio da kaže tadašnjem ministru pravosuđa i glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu da javno kaže kako je istraga o ruskom pitanju 'vrlo nepoštena', također se navodi u izvješću.

U dijelu o bivšem Trumpovom šefu kampanje Paulu Manafortu piše da je on dijelio interne podatke stožera o strategiji za pobjedu na predsjedničkim izborima u nekim saveznim državama sa svojim ukrajinskim poslovnim partnerom Konstantinom Klimnikom. Izvješće također navodi da je WikiLeaks tražio od Trumpova sina Donalda juniora da na Twitteru objavi link na hakirane emailove Johna Podeste, šefa stožera protukandidatkinje Hillary Clinton, što je Donald junior i učinio četiri dana kasnije.

- Vjerujemo da je razumno tvrditi da je Donald junior prekršio propise o financiranju izbornih kampanja, ali nismo sigurni da bi ga sud osudio zbog toga, stoji u izvješću.

Spominje se i da je utvrđeno da je šef jednog ruskog državnog investicijskog fonda blisko surađivao s Trumpovim zetom Jaredom Kushnerom oko planova za 'pomirbu' između SAD-a i Rusije.

------------------------

17:19 - Iako smo tijekom istrage utvrdili brojne veze pojedinaca povezanih s ruskom vladom i pojedinaca povezanih s Trumpovim izbornim stožerom, nismo prikupili dovoljno dokaza koji su potrebni za dizanje optužnice. Među ostalim, nije bilo dovoljno dokaza da optužimo bilo kojeg člana Trumpova stožera kao agenta ruske vlade, navodi se između ostalog u izvješću.

------------------------

17:05 Konačno izvješće je od sada dostupno javnosti.

Ovdje možete pročitati kompletan dokument na 448 stranica.

------------------------

Gotovo četiri tjedna nakon što se američki predsjednik Donald Trump proglasio potpuno oslobođenim od optužbi, Amerikanci će u četvrtak moći sami vidjeti dokaze prilikom objavljivanja konačnog izvješća posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u izbore 2016.

Široko rasprostranjena sumnja ostala je u zraku unatoč izjavi državnog odvjetnika Billa Barra 24. ožujka da Muellerova istraga nije utvrdila dosluh Trumpove kampanje 2016. s Rusijom niti je prikupila dovoljno dokaza koji bi potvrdili opstrukciju zakona.

Detalji izvješća napisanog na 400 stranica, koje bi moglo biti u većoj mjeri redigirano, vjerojatno će utjecati na to hoće li demokrati u Kongresu tražiti opoziv predsjednika. Izvješće bi također moglo utjecati na Trumpove izglede za reizbor 2020.

Barr i zamjenik državnog odvjetnika Rod Rosenstein koji je nadgledao 22-mjesečnu Muellerovu istragu, održali su konferenciju za novinare u četvrtak u 9,30 sati po lokalnom vremenu (13,30 GMT) kako bi predstavili izvješće.

- Utvrđeno je da su se Rusi pokušali umiješati u maeričke izbore, ali posebni savjetnik nije našao dokaza da se predsjednik, netko iz njegove kampanje ili biko koja Amerikanac surađivao s Rusima - rekao je Barr

Izvješće će međutim Kongresu biti podastro tek u razdoblju između 11,00 sati prijepodne i 24,00 sata po lokalnom vremenu, rekao je čelnik Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Jerry Nadler na konferenciji za novinare.

Dodao je kako se čini da Barr "vodi medijsku kampanju u korist predsjednika Trumpa".

Nakon što je 24. ožujka objavljen Barrov kratki sažetak Muellerova izvješća, Trump je govori o pobjedi nad suparnicima i kritizira istragu kao nezakonitu i kao "pokušaj državnog udara" protiv vlade.

Izvješće je "potpuno oslobađajuće", objavio je Trump nakon što mu je Barr dao sažetak, te se okomio na istragu koju od početka naziva "lovom na vještice".

Tko je sve optužen i osuđen do sada?

Podsjetimo, tijekom istrage optuženo je čak šest ljudi povezanih s Trumpom, od čega je njih pet osuđeno ili je priznalo krivnju. Među njima su bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, koji je priznao da je lagao FBI-u o svojim razgovorima s ruskim veleposlanikom tijekom smjene administracija u Bijeloj kući.

Tu je i Michael Cohen, bivši Trumpov odvjetnik koji je priznao krivnju zbog laganja pred Kongresom o pregovorima koje je vodio u Moskvi oko potencijalne gradnje Trump Towera u tom gradu. Cohen je također osuđen u odvojenoj istrazi čiji su predmet bile "isplate za šutnju" određenim osobama, a koje je napravio u Trumpovo ime.

Optužen je i Roger Stone Jr., dugogodišnji prijatelj i savjetnik Donalda Trumpa , zbog laganja pred Kongresom o svojim naporima da kontaktira WikiLeaks u vezi informacija koje bi mogle kompromitirati kampanju Hillary Clinton, između ostalog.

Za financijsku prevaru i urotu osuđen je dugogodišnji republikanac i bivši čelnik Trumpovog izbornog stožera Paul Manafort. On je tijekom kampanje redovno komunicirao s ruskim suradnikom za kojeg se vjeruje da je povezan s ruskim obavještajcima. Manafort je također lagao Muellerovom uredu nakon što je obećao da će surađivati tijekom istrage.

Zamjenik čelnik Trumpove kampanje Rick Gates godinama je služio kao Manafortova desna ruka u njegovim poslovima koje je za Ruse radio u Ukrajini. Priznao je krivnju za financijsku prevaru te je pristao surađivati s Muellerovim uredom.

Na kraju, tu je i George Papadopoulos, bivši savjetnik u Trumpovoj kampanji koji je u više navrata kontaktirao s Rusima i o tom diskutirao s drugim dužnosnicima u kampanji. Priznao je krivnju zbog laganja FBI-u o tim kontaktima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55