UNAPRJEĐENJE SUSTAVA READMISIJE

OBRANA GRANICE Dužnosnici hrvatskog MUP-a i policijskih agencija u BiH dogovorili jačanje suradnje u suzbijanju ilegalnih migracija

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske i policijskih agencija iz Bosne i Hercegovine dogovorili su u četvrtak u Sarajevu jačanje suradnje na suzbijanju ilegalnih migracija, uključujući bolju koordinaciju i razmjenu podataka, priopćeno je nakon sastanka iz sjedišta Granične policije BiH.

U izaslanstvu hrvatskog MUP-a bili su zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, pomoćnik glavnog ravnatelja Uprave za granicu Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja Uprave kriminalističke policije Antonije Gerovac, voditelj Službe za nezakonite migracije Zvonimir Vrbljanin, načelnik PNUSKOK-a Marijo Kovač i policijski časnik za vezu MUP-a Denis Erak.

S bosanskohercahobačke strane bili su čelnici Granične policije Zoran Galić i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević.

„Zadaća nam je unaprijediti suradnju u svim segmentima našeg djelovanja na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra unutarnjih poslova Hrvatske i ministra sigurnosti BiH.

To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude 'hot-spot' za ilegalne migrante“, izjavio je zamjenik glavnog ravnatelja hrvatske policije Šuker.

Pri tom je zamolio partnerske agencije u Bosni i Hercegovini da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima hrvatske policije kako bi se takve tvrdnje istražile.

Ravnatelj Granične policije BiH Galić kazao je kako su potrebni novi modaliteti suradnje u vezi s nezakonitim migracijama koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja.

Podsjetio je kako su granični policajci BiH prošle godine godine odvratili 13.251 osobu od pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju iz susjednih država no sami više nisu u mogućnosti odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara.

"Stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete suradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama", kazao je Galić.

Slobodan Ujić, ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH, istaknuo je kako BiH poštuje potpisani sporazum o readmisiji s Hrvatskom.

"Više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno je riješeno“, rekao je Ujić istaknuvši kako dobro funkcionira skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom a takav model u BiH planiraju primijeniti i kada je riječ o suradnji sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ministar sigurnosti BiH zahvalio Hrvatskoj na pomoći u opremanju policije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić u četvrtak je izrazio zahvalnost vladi Hrvatske na pomoći osiguranoj za funkcioniranje policijskih agencija u BiH.

Nakon odluke vlade Hrvatske da uputi pomoć od pet termovizijskih kamera i 198 kompleta policijske opreme za policijske snage u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo sigurnosti BiH oglasilo se priopćenjem u kojemu izražavaju zahvalnost na ovoj gesti.

"Ministarstvo sigurnosti BiH duboko vjeruje da je širenje međudržavne suradnje na planu sigurnosti i veoma važna uloga Hrvatske kao zemlje predsjedateljice Vijećem Europske unije, predstavlja dobrobit i za BiH", stoji u izjavi.

Istaknuto je kako su ovo prvi konkretni rezultati u poboljšanju suradnje nakon sastanka ministra unutarnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića i Radončića održanog prošog tjedna u Zagrebu.

Na temelju dogovora dvojice ministara, kako podsjećaju iz Ministarstva sigurnosti BiH, u Sarajevu je u četvrtak održan sastanak čelnika policijskih agencija iz BiH i Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske a glavna tema bio je problem ilegalnih migracija pri čemu su dogovoreni novi oblici suradnje. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23