S MOSULOM IDE MALO TEŽE

'OBRANA ISLAMSKE DRŽAVE SE RASPALA' Bitka za glavni grad ISIS-a mogla bi se neočekivano brzo približiti kraju

 STRINGER / REUTERS / REUTERS

Sirijske milicije koje imaju potporu SAD-a neočekivano brzo napreduju u borbi protiv Islamske države u blizini njezina sjedišta u Raqqi i približile su se na nekoliko kilometara velikoj brani, rekao je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavio je da je jedan od visokih zapovjednika Islamske države u Siriji, Abu Jandal al-Kuwaiti, vjerojatno poginuo u borbama kod brane na Eufratu, 50-ak kilometara zapadno od Raqqe.

Sirijske demokratske snage (SDF), uključujući moćne kurdske milicije YPG, pokrenule su prije deset dana drugu fazu operacije protiv Islamske države. Krajnji cilj je zauzimanje Raqqe.

Nova faza ima za metu islamistička uporišta zapadno od grada, uključujući branu kod Tabqe. Prva faza, pokrenuta početkom studenoga, imala je za metu sjeverne položaje.

"U deset dana oslobođeno je 1300 kilometara četvornih. Očekivali smo da će potrajati dulje, ali se obrana Islamske države raspala", rekao je glasnogovornik.

U borbama je poginulo 15 boraca SDF-a, dodao je.

Istaknuo je da se američki specijalci bore zajedno s njihovim snagama.

'Potrebna još tri mjeseca za likvidaciju IS-a'

Irački premijer Haider al-Abadi u utorak je izjavio da će trebati tri mjeseca da se uništi Islamska država, dok traju borbe za protjerivanjem džihadista IS-a iz njihova uporišta u Mosulu.

Abadi je ranije kazao da će ponovno zauzeti grad do kraja godine. Vojni zapovjednici za sporiji tempo okrivljuju potrebu da se zaštite civili koji su velikim dijelom radije ostali u svojim domovima nego pobjegli iz Mosula, kako se očekivalo.

"Okolnosti upućuju na to da Iraku trebaju još tri mjeseca da likvidira Islamsku državu", rekao je Abadi za televiziju.

Zapovjednik američkih vojnih snaga koje podupiru Iračane u borbi protiv IS-a, u utorak je za Reuters kazao da će iračke vojne snage nastaviti ofenzivu u predstojećim danima.

To će biti nova faza operacije u kojoj će se američki vojnici razmjestiti bliže prvoj liniji bojišnice u Mosulu, najvećem gradu koji je zauzela Islamska država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:02