ZABILJEŽENA I NOVA UHIĆENJA

OBRAT U ISTRAZI TERORISTIČKOG NAPADA NA ELITNI ISTANBULSKI NOĆNI KLUB Turci uvjereni da je krvnik pripadnik etničke zajednice sa sjeverozapada Kine

 Reuters, screenshot YouTube

Turske vlasti vjeruju da je ubojica, koji je u novogodišnjoj noći u klubu u Istanbulu likvidirao 39 ljudi, pripadnik Ujgura, pretežno muslimanske etničke zajednice koja živi u sjeverozapadnoj Kini, ali koja ima veliku dijasporu u drugim državama središnje Azije te u samoj Turskoj. Istanbulski terorist prema nekim informacijama došao je iz Kirgistana, ali to zasad nije potvrđeno.

U ujgurskoj zajednici u Kini, većinom u pokrajini Xinjiang, proteklih je godina zabilježen niz slučajeva radikalizacije, a u samoj Kini je izveden i niz napada nožem ili samoubilačkih napada.

Turska policija navodno ima i podatke o nekoliko lokacija na kojima bi se terorist mogao nalaziti, ali ne isključuju ni mogućnost da je do danas već pobjegao negdje u inozemstvo.

Samo nekoliko sati poslije krvava pohoda na noćni klub policija je pretresla rubna područja Istanbula i u racijama uhitila nekoliko ljudi, za koje se sumnja da su povezani s napadom.

Turkish police stand guard outisde the Reina nightclub by the Bosphorus, which was attacked by a gunman, in Istanbul, Turkey, January 1, 2017.     REUTERS/Huseyin Aldemir
REUTERS

- Službe sigurnosti otkrile su teroristov identitet. Radi se o izvrsno istreniranom pojedincu koji je djelovao sam, iako vjerujemo da je član velike terorističke ćelije, rekao je dužnosnik Veysi Kaynak.

Policija je u četvrtak u Selimpaşi, obalnome gradiću blizu Istanbula, uhitila nekoliko ljudi, također iz etničke skupine Ujgura, za koje se sumnja da su pomagali teroristu.

Od napada do danas Turska je pritvorila 36 osoba.

Odgovornost za napad preuzela je takozvana Islamska država. Kažu kako je to bila njihova osveta Turskoj zbog vojne intervencije u Siriji, piše The Guardian.

Turska policija i dalje tvrdi kako je napad u elitnome noćnom klubu Reina izveo samo jedan čovjek, ali ne isključuju mogućnost da je možda imao pomagače unutar kluba.

Također, policajci u Izmiru u srijedu su uhitili 20-ak ljudi povezanih s ISIS-om. Navodno su svi iz srednje Azije ili sjeverne Afrike, a policija je kod njih pronašla lažne putovnice, mobitele i GPS uređaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:27