OTKRIVENI NOVI DETALJI

OBRAT U UBOJSTVU RUSKIH NOVINARA USRED AFRIKE Smatralo se da su ih na zabačenoj cesti usmrtili razbojnici, ali istraga je krenula u drugom smjeru

 
 Profimedia, TASS / Profimedia, TASS

U javnost dopire sve više dokaza o mogućoj ruskoj umiješanosti u ubojstvo trojice istraživačkih novinara koje se prije pola godine dogodilo u Srednjoafričkoj Republici. Američki CNN objavio je tako veliku priču u kojoj tvrdi kako su novinari Kiril Radčenko, Aleksander Rastorgujev i Orkhan Dzhemal žrtve dobro planirane zasjede u kojoj su sudjelovali i visokorangirani policijski dužnosnici.

Novinari su u državu stigli sredinom 2018. kako bi istraživali aktivnosti ruskim privatnih vojnih kompanija, odnosno, vojnih plaćenika. Željeli su doznati jesu li te kompanije uključene u eksploataciju prirodnih resursa u SAR-u.

Vozačeve sumnjive aktivnosti

No, nedugo nakon što su prispjeli u zemlju, vozilo u kojem su se nalazili napadnuto je te su sva trojica ubijena hicima iz vatrenog oružja. Službeno je objašnjenje bilo da su se zatekli na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme, no CNN otkriva kako ta priča baš i „ne drži vodu”.

Naime, da su novinari bili žrtve pljačkaša, oni sigurno ne bi ostavili vrijedne predmete. A ništa nije ukradeno – čak ni njihova oprema te znatne količine goriva koje su nosili. Također, vozač nije ni okrznut, a postoje indicije da je i on sudjelovao u organizaciji ubojstva.

Medij naime otkriva, pozivajući se na zapisnike poziva, da je vozač na dan ubojstva bio u redovitom kontaktu sa visokorangiranim policijskim dužnosnikom koji je vozilo s novinarima pratio otkako su se zaputili od Banguija prema sjeveru zemlje. Ističe se da je riječ o dužnosniku koji je blisko povezan sa ruskim plaćenicima u zemlji, no službenog policijskog komentara na tu temu zasad nema.

BANGUI, THE CENTRAL AFRICAN REPUBLIC - AUGUST 3, 2018: Coffins with the bodies of three Russian journalists killed in the Central African Republic (CAR), journalist Orkhan Dzhemal, cameraman Kirill Radchenko, and producer Alexander Rastorguyev, to be sent to Russia from the airport of Bangui. TASS, Image: 380981984, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS / Profimedia, TASS

Novinari, koji su radili za sada zatvorenu medijsku platformu Centar za istrage, a koju financira ruski biznismen i Putinov kritičar u egzilu Mikhail Khodorkovsky, ubijeni su 25 kilometara od Sibuta, nakon zalaska sunca. To je također jedna od nelogičnosti u priči, jer nije jasno zašto bi se izlagali tolikom riziku s obzirom da su prije puta od lokalnog stanovništva dobili jasne naputke da nikako ne putuju po mraku.

Čudni su i iskazi lokalnih policajaca koji tvrde da su vozilo zaustavili muškarci u turbanima koji su pričali arapskim jezikom, iako je prva regija u kojoj se govori arapski na potpuno drugoj strani zemlje, krajnjem jugu.

Imao krivotvorenu putovnicu

Obdukcija provedena u Moskvi pokazala je i da je jedan od novinara, Dzhemal, propucan čak pet puta. Vozač je navodno dao iskaz vlastima kao i ruskim istražiteljima no ni CNN niti ekipa Khodorkovskyevog Centra za istrage nisu ga uspjeli locirati.

Ključni dokaz kojeg su novinari otkrili upravo su telefonski zapisi koji potvrđuju da je vozač bio u kontaktu s policijom, a kasnije to maksimalno pokušao zataškati. SIM karticu kupio je na lažno američko ime, imao je krivotvorenu putovnicu i u stvarnosti je, piše CNN, radio za jednu od ruskih plaćeničkih kompanija – Wagner. Riječ je o tvrtki koja je pod sankcijama u SAD-u zbog svojih aktivnosti u Ukrajini, kao i njen vlasnik Dmitrij Utkin.

MOSCOW, RUSSIA – AUGUST 7, 2018: Journalist Alexei Pivovarov at a farewell ceremony for film director Alexander Rastorguyev at the Troyekurovskoye Cemetery. Russian journalists Kirill Radchenko, Alexander Rastorguyev and Orkhan Dzhemal were killed in the Central African Republic (CAR) on July 31, 2018. Anton Novoderezhkin/TASS, Image: 381486284, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TASS
Profimedia, TASS / Profimedia, TASS

Nije tajna da je Rusija prošle godine ojačala svoju prisutnost na srednjoafričkom tlu, a u skladu s dozvolom Ujedinjenih Naroda da lokalne vlasti opskrbi potrebnim naoružanjem. Naime, vlasti kontroliraju jedna petinu teritorija, a u zemlji je aktivno više pobunjeničkih skupina. U sklopu programa u Afriku je poslano i 170 vojnih trenera, no gotovo svi su privatni plaćenici.

CNN ističe da su, nedugo nakon prispjeća vojnih stručnjaka, u Africi počele i aktivnosti brojnih kompanija na rudnicima koji su dotad bili zatvoreni zbog sukoba vlasti s pobunjenicima. Postoje indicije da su čak i Rusi, dok su obučavali SAR-ove policajce i vojnike za borbu s pobunjenicima, održavali tijesne kontakte sa tim skupinama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin šturo je komentirao ubojstvo svojih sunarodnjaka rekavši kako se čini da su iza njega „neke lokalne grupe, ali zasad nemamo točne informacije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:25