MARIO SANDOVAL

OD 1985. GODINE JE U EGZILU Francuska izručuje Argentini policajca zvanog 'mesar' zbog zločina u doba diktature

 REUTERS

Bivšeg policajca Marija Sandovala, kojega su u domovii zvali "mesar", Francuska u nedjelju izručuje Argentini koja mu treba suditi zbog navodne umiješanosti u nestanak studenta 1976. u vrijeme diktature, javlja France Presse od dobro obaviještenih izvora i od zračne luke.

Nakon osmogodišnjeg sudskog postupka i iscrpljivanja zadnjim žalbama ovog tjedna, francusko-argentinski državljanin u nedjelju navečer letom Air Francea putuje u Buenos Aires.

Sandoval je od 1985. u egzilu u Francuskoj, čije je državljanstvo stekao, a uhićen je u srijedu u svome domu u Nogent-sur-Marneu blizu Pariza.

Državno vijeće, najviše pravosudno tijelo u Francuskoj, u srijedu je konačno potvrdilo odluku o izručenju koju je Pariz donio 21. kolovoza 2018.

Argentinsko pravosuđe traži Marija Sandovala od 2012. zbog sumnje da je sudjelovao u više od 500 ubojstava, mučenja i otimačina u vrijeme vojne diktature od 1976. do 1983.

No izručenje traži samo zbog slučaja Hernana Abriate jer u tom predmetu raspolaže s desetak iskaza svjedoka.

Mario Sandoval je francusko državljanstvo dobio 1997., što ne priječi njegovo izručenje jer u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije bio francuski državljanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27